Голова правління міжнародної правозахисної організації "Міжнародна ліга захисту прав громадян" Едуард БАГІРОВ заявляє про появу нової схеми "рейдерських атак", небезпечної для діяльності банків.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами Е.БАГІРОВА, особливістю та великою загрозою цієї схеми для банків є спроби окремих клієнтів фінансової установи за допомогою судових рішень заволодіти частиною банківських коштів.

Відео дня

Як пояснив правозахисник, клієнт банку (законно чи незаконно) отримує від посадової особи органів внутрішніх справ, податкової міліції, СБУ, прокуратури або судді постанову щодо припинення всіх витратних операцій по власному рахунку. Після отримання відповідної постанови, згідно з вимогами закону, банк зобов’язаний припинити фінансові операції по рахунку цього клієнта.

Згодом, продовжив Е.БАГІРОВ, клієнт звертається до господарського суду з позовною заявою про відновлення витратних операцій по власному рахунку та відшкодування збитків, що обгрунтовується загальною ціною наданих позивачем господарських документів. І, таким чином, зазначив Е.БАГІРОВ, клієнт отримує рішення господарського суду про стягнення з банку значної суми коштів як відшкодування збитків.

За словами Е.БАГІРОВА, у такій ситуації сьогодні опинився акціонерний банк "Старокиївський банк", керівник якого з цього приводу звернувся до "Міжнародної ліги захисту прав громадян".

Як зазначив Е.БАГІРОВ, банк оскаржив в апеляційному порядку відповідне рішення, яке виніс на користь одного з його юридичних клієнтів Господарський суд м.Києва, в результаті чого воно було скасовано. Втім, "клієнт-рейдер" з ним не погодився і подав касаційну скаргу до Вищого господарського суду України, сказав Е.БАГІРОВ.

Водночас повідомив Е.БАГІРОВ, за наявною у нього інформацією, з такою схемою отримання компенсацій уже зіткнувся не один український банк, що може в подальшому, без відповідного реагування з боку держави, створити загрозу фінансовій безпеці України.