Пропозиція Голови Верховної Ради України Олександра Мороза про обрання Ніни Карпачової Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини ґрунтується на високому авторитеті Омбудсмана серед народних обранців, а також підтримці її кандидатури широким колом  громадських, профспілкових організацій, трудових колективів, органів місцевого самоврядування, навчальних закладів та наукових установ.

         Наприкінці грудня 2006 року  за поданням 35 столичних  громадських  організацій інвалідів, які об’єднують понад 140 тисяч осіб, оргкомітет соціальної акції «Зоря надії» визнав Ніну Карпачову переможницею у номінації «Громадському діячеві – за найбільший внесок в організацію та розбудову руху з захисту інвалідів» із врученням Диплома першого ступеня та пам’ятного знака «Ніка».  Голова Всеукраїнської благодійної організації інвалідів та пенсіонерів «Обличчям до істини» Володимир Турський У своєму листі до Олександра Мороза та народних депутатів України відзначає численні клопотання Уповноваженого до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, до міністерств і відомств держави щодо порушень прав інвалідів та пенсіонерів, її безвідмовної допомоги людям. «Як Омбудсмана Ніну Карпачову  поважають і в Україні, і за її межами, віддаючи належне її досвіду, професіоналізму та високим моральним якостям. Ми не можемо залишатися осторонь, коли є можливість вплинути на прийняття рішення з цього найважливішого питання», – констатується в листі керівника організації інвалідів та пенсіонерів.

 Депутати Коростенської міськради, що на Житомирщині, на своїй сесії прийняли звернення до Голови Верховної Ради України про підтримку кандидатури Ніни Карпачової на посаду Уповноваженого, добре пам’ятаючи як рік тому,  завдяки рішучим діям команди українського Омбудсмана, були захищені від свавілля силових структур права органів місцевого самоврядування і результати волевиявлення десятків тисяч  виборців Коростенщини. «Повсякденна діяльність Ніни Карпачової на відповідальній посаді, –  зазначається у листі за підписом міського голови Коростеня Володимира Москаленка, – вимагає повної відданості справі, наполегливості в подоланні труднощів, високого професіоналізму. З честю  виконуючи це покликання, Ніна Іванівна заслужила  глибоку шану серед людей, даруючи їм не тільки свої знання та досвід, а й тепло своєї душі».  

Відео дня

 Підтримуючи кандидатуру Ніни Карпачової на посаду Уповноваженого з прав людини, багатотисячний колектив Професійної спілки працівників рибного господарства України у своїй телеграмі на ім’я Олександра Мороза підкреслює:  «Особлива вдячність Ніні Іванівні від українських моряків та рибалок, яких вона не раз визволяла з неволі в далеких країнах Африки та Азії».

       Серед тих, кого Уповноважений з прав людини буквально вирвала з найстрашнішого концтабору ХХІ століття – іракської в’язниці «Абу-Грейб», українські моряки Микола Мазуренко та Іван Сощенко. «Важко порахувати, – пишуть вони, звертаючись листом до народних депутатів України, –  скільком громадянам надала допомогу Ніна Іванівна. Не просто допомогла, а й врятувала життя. Ми впевнені, що саме вона повинна бути Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини».

 Від імені Ради національних товариств України, яка об’єднує близько 1 мільйона осіб у 480 організаціях,  її президент Ілля Левітас наголошує на плідній та конструктивній співпраці національних організацій  із інститутом Уповноваженого: «За нашим клопотанням Ніна Карпачова неодноразово захищала права представників національних меншин (азербайджанців, вірмен, ромів) при порушенні їх працівниками міліції,  виступала проти акцентування національності порушників та злочинців у засобах масової інформації. Ми підтримуємо кандидатуру Ніни Іванівни і будемо вдячні, якщо наша думка буде врахована при вирішенні цього питання, бо кращої кандидатури на посаду Уповноваженого з прав людини ми не бачимо».

        У всіх куточках України діють численні організації воїнів-інтернаціоналістів. Від Української спілки ветеранів Афганістану, яка об’єднує понад 100 тисяч членів,  до спікера звернувся її голова, народний депутат України Сергій Червонописький, зазначивши:  «Учасники бойових дій в Афганістані, в інших країнах, члени їхніх сімей завжди знаходили підтримку і допомогу у Ніни Карпачової. Громадські організації ветеранів плідно співпрацюють з нею, вважаючи Омбудсмана України  бастіоном останньої надії для скривджених».

           У зверненні Українського комітету «Гельсінки-90» Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, підписаного співголовами комітету, відомими правозахисниками Олесем Шевченком та Богданою Мурашовою, зазначається: «Український комітет «Гельсінки-90» Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих є найстарішою правозахисною організацією в Україні... У своїй діяльності із захисту прав людини Комітет неодноразово звертався по допомогу до Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової. Співпрацюючи з нею, ми переконалися у її високому професіоналізмі, порядності, чесності та безкомпромісності в обстоюванні прав людини.

 Комітет закликає залишити Ніну Іванівну Карпачову на посаді Омбудсмана з огляду на її позитивний досвід у захисті прав людини та високий авторитет у міжнародних правозахисних колах. Зміна Уповноваженого з прав людини може призвести до розбалансування напрацьованих протягом багатьох років механізмів співпраці у галузі захисту прав людини в Україні», – роблять  висновок справжні фундатори українського правозахисного руху.

 

        Прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

        31 січня 2007 року