Українські громадські організації звертають увагу Європи на кризу пасажирських авіаперевезень між Україною та Німеччиною внаслідок загострення міжнародного авіаційного конфлікту. Відповідне звернення українські неприбуткові організації підписали 30 січня 2007 року під час прес-конференції в Києві. Представники громадських організацій заявляють, що міжнародний авіаційний конфлікт має бути якнайшвидше вирішений для утвердження принципів добросусідства та продовження європейської інтеграції України.

Колективне звернення підписали голова Громадського комітету національної безпеки України О.Толкачов; голова Асоціації захисту прав громадян України В.Лесик; віце-президент центру дослідження корпоративних відносин Р.Іщенко; Голова Ради ВГО „Громадянська „Пора” А.Юсов; Президент Європейської Асоціації Українців М. Кузьмін; голова правління Інституту „Республіка” ?В.Чемерис; Директор Міжнародного Інституту демократії С.Таран; координатор ГО „Самостійна Україна” В.Неділько.

Міжнародний авіаційний конфлікт розгорівся після того, як на початку 2006 року Німеччина заборонила українській державній авіакомпанії „Дніпроавіа” літати в німецькі міста. Раніше, аналогічні рішення приймалися стосовно інших вітчизняних авіаперевізників.

Відео дня

Українська сторона неодноразово заявляла про те, що подібні рішення Німеччини порушують принципи паритету кількості польотів, створюють невигідні умови для України, порушують положення договору про „Відкрите небо”. Зрештою, рішення Німеччини завдають шкоди проголошеній політиці добросусідства Європи й України.

Всі спроби владнати проблему за столом переговорів не призводили до позитивного результату – Німецька сторона відмовлялася йти на поступки й компроміси.

Загострення авіаційного конфлікту викликало в Україні хвилю протестів проти недружньої політики Німеччини. Під тиском громадськості органи державної влади України звернулися до Німеччини з новими ініціативами щодо врегулювання проблеми. Однак Німеччина не відреагувала на пропозицій Державіаслужби України провести переговори 20-22 грудня 2006 року.

22 листопада 2006 року депутати українського парламенту звернулися до Європарламенту з вимогою провести комплексне розслідування політики Німеччини щодо України та закликати німецьку сторону припинити дискримінацію українських авіаперевізників. У звернені, розгляд якого зараз ведеться в Європарламенті, йдеться про порушення німецькою стороною, зокрема авіакомпанією „Люфтганза”, положень Угоди про міжнародне повітряне сполучення і правил, що встановлені ІКАО, ІАТА. Українські парламентарі зазначили, що взяли ситуацію довкола україно-німецького конфлікту під свій контроль. Також українська сторона закликала створити спільну комісію „Верховна Рада України – Європарламент” для всебічного і неупередженого вивчення ситуації.

Україно-німецький авіаційний конфлікт викликав значний резонанс в Європі – Європейська Асоціація Українців зі штаб-квартирою в Брюсселі ініціювала розгляд ситуації в Єврокомісії.

Українська громадськість сподівається, що ситуація, яка склалася в сфері авіаперевезень між Україною та Німеччиною, стане предметом вивчення не лише в Європарламенті та Єврокомісії, але й в Раді Європи. У зверненні від 30 січня 2007 року громадські організації України закликають Парламентську Асамблею Ради Європи розглянути ситуацію та звернутися до Німеччини з закликом переглянути дискримінаційні рішення щодо українських авіакомпаній.

Додаткова інформація за телефоном:

(050) 595-23-97

Асоціація захисту прав громадян України

Київ, пр. Науки 4, к. 65; тел.: (068) 362-12-90

Громадський комітет національної безпеки України

Київ, вул. О.Гончара 24; тел.: 240-05-97; факс: 525-51-80

Центр дослідження корпоративних відносин

Київ, вул. Анрі Барбюса 13, к.305; тел.: 528-36-50