Ряд українських громадських організацій направили спільну заяву Парламентській Асамблеї Ради Європи, в якій просять ПАРЄ сприяти вирішенню конфлікту між Німеччиною і Україною щодо заборони української компанії «Дніправіа» здійснювати польоти до ФРН.

Про це повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Громадського комітету національної безпеки України Олексій ТОЛКАЧОВ.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, громадські організації закликають членів ПАРЄ вивчити ситуацію навколо українсько-німецького авіаційного конфлікту, виступити з ініціативою щодо відміни дискримінаційних, на їх думку, заходів Німеччини щодо української авіакомпанії «Дніправіа» і забезпечити дотримання положень міжнародного договору «Відкрите небо».

Відео дня

«Ми переконані, що дискримінаційні заборони Німеччини щодо українських авіакомпаній порушують принципи міжнародного договору «Відкрите небо», завдають шкоди процесам євроінтеграції України і погіршують стан співпраці України і Європи», - відзначив О.ТОЛКАЧОВ.

Представники громадських організацій у своїй заяві також відзначають, що Державіаслужба Україна ще в грудні 2006 року запропонувала провести переговори з цього питання, проте німецька сторона проігнорувала цю пропозицію.

За інформацією О.ТОЛКАЧОВА, під даною заявою поставили свої підписи керівники “Громадянської кампанії “Пора”, Асоціації прав громадян України, Інституту «Республіка», «Самостійної України», Міжнародного інституту демократії, Громадянського комітету національної безпеки України.

Як повідомляв УНІАН, з 1998 р. міжнародні рейси за маршрутами Дніпропетровськ-Берлін, Дніпропетровськ-Франкфурт виконувала компанія «Дніправіа». Авіаційний конфлікт виник, коли авіакомпанія «Люфтганза» почала виконувати регулярні рейси за маршрутом Франкфурт-Дніпропетровськ з 30 жовтня 2005 року. Проте невдовзі польоти припинилися, оскільки аеропорт Дніпропетровська з технічних причин не міг надати слоти, що їх запитувала «Люфтганза», а на інший час прильоту і вильоту німецька авіакомпанія категорично не погоджувалась. Водночас департамент авіації ФРН 8 березня 2006 р. заборонив польоти «Дніправіа» до Німеччини - було відмінено 2 рейси - до Берліна і Франкфурта. Переговори авіаційних властей обох країн у квітні 2006 р. результатів не принесли. В результаті Україна також заборонила польоти «Люфтганзи» до Дніпропетровська. Таким чином, прямого сполучення з Німеччиною у Дніпропетровська немає.

У серпні 2006 р. ряд громадських організацій заявляли про монополізацію «Люфтганзою» авіаперельотів з Німеччини до Дніпропетровська і просили українську владу втрутитися в ситуацію, що склалася. У зв`язку з цим, в серпні Асоціація захисту прав громадян пікетувала офіс «Люфтганзи» і посольство Німеччини на захист інтересів української авіації. Асоціація захисту прав громадян також проводила акції біля Мінтрансзв’язку і в аеропорту «Бориспіль», уже двічі пікетувала МЗС.

На думку представників громадськості, «Люфтганза» свідомо намагається монополізувати даний маршрут, а політика німецьких властей щодо українських авіакомпаній є дискримінаційною.