Політологи в цілому підтримують ідею необхідності ухвалення закону про опозицію.

Про це вони заявляли сьогодні у ході “круглого столу” в агентстві УНІАН.

Зокрема, за словами Володимира ПОЛОХАЛА, “якщо ми рухаємось у напрямку демократії, то закон про опозицію є необхідним”. При цьому політолог нагадав, що вперше законопроект про діяльність опозиції був розроблений і запропонований представниками Партії регіонів і він не сильно відрізнявся від того, що був внесений депутатами із фракції Блоку Юлії Тимошенко та ухвалений у першому читанні 12 січня.

Відео дня

На думку експерта, законопроект про опозицію має будуватися на засадах “прозорості і передбачуваності”. За його словами, цей документ має передбачати рівність можливостей, встановлювати певний баланс повноважень між владою і опозицією.

“Більшість розуміє, що сьогодні розглядати владу як монопольну власність – безперспективно”, – переконаний В.ПОЛОХАЛО.

Він висловив жаль, що сьогодні у владі визначальною залишається “корпоративна етика”, домовленості мають “кулуарний” характер, натомість політичний процес має бути публічним, відкритим.

В.ПОЛОХАЛО вважає, що гостра конкуренція між політичними силами, зокрема, всередині владної коаліції, “примусить ухвалити закон про опозицію”.

У свою чергу політолог Олексій ГАРАНЬ нагадав, що більшість країн Європи не мають спеціального закону про опозицію і там діяльність цього інституту визначається регламентом роботи парламенту. Експерт жалкує з приводу того, що в Україні парламентський регламент не має статусу закону. За словами О.ГАРАНЯ, через це парламентська більшість має можливість дуже легко вносити зміни до регламенту, а меншість, відповідно, майже позбавлена права захищати свої права.

Однією з основних проблем законопроекту Р.ГАРАНЬ назвав необхідність “об’єднати різні загони опозиції”. При цьому він перерахував низку положень прийнятого у першому читанні законопроекту, якими, на його думку, порушуються права меншості у складі опозиції. За словами політолога, “добре, якщо права опозиції будуть закріплені, але це має бути зроблено на демократичних засадах”.

На думку Віктора НЕБОЖЕНКА, на перехідний період 5-6 років “нам необхідний закон про опозицію”. У той же час політолог назвав негативом те, що закон “підлаштовується під певну політичну ситуацію”. Разом з тим він вважає, що закон дозволить частково нейтралізувати синдром “Сєвєродонецька”, тобто уникнути можливості проявів сепаратистських тенденцій.