Член Вищої ради юстиції Олександр ЗАДОРОЖНИЙ вважає, що на даний момент офіційні видання не мають права публікувати закон про Кабінет міністрів.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН.

Відповідаючи на запитання щодо того, чи мають право офіційні видання публікувати закон про Кабмін, О.ЗАДОРОЖНИЙ сказав: “Як на мене, ні”. Він пояснив, що поки не відмінене рішення Мукачівського суду про заборону публікувати цей закон, воно є чинним. Член ВРЮ додав, що факт непублікації закону у сьогоднішніх номерах “Голосу України” чи “Урядового кур’єра” свідчить про те, що “антикризова коаліція готова до компромісів і пошук компромісів триває”.

Відео дня

Також О.ЗАДОРОЖНИЙ зазначив, що приймаючи позов до розгляду, Мукачівський суд діяв у межах повноважень, які дають йому закони. “Згідно із законом суддя мав право на сумнів”, – сказав він. “Виникає питання, чи мав він право приймати ухвалу?”, – додав він. При цьому О.ЗАДОРОЖНИЙ підкреслив, що він як член ВРЮ не може оцінювати правомірність чи неправомірність дій суду, інакше буде позбавлений права голосу на засіданні цієї організації. Однак, за його словами, виходячи з Кодексу адміністративного судочинства, суддя діяв формально чітко.

О.ЗАДОРОЖНИЙ сказав, що так само, як суд мав право взяти до розгляду скаргу, так само і ВРЮ може розглянути будь-яку судову справу, члени ВРЮ мають права звертатися за роз’ясненням і отримувати документи, і це не вважається втручанням у судочинство. Разом з тим О.ЗАДОРОЖНИЙ підкреслив, що на сьогодні рішення ВРЮ немає, є лише доручення здійснити перевірку відповідно до закону.

Як повідомляв УНІАН, 19 січня Президент України Віктор ЮЩЕНКО повторно скористався правом вето до закону про Кабмін, який був прийнятий ВР 12 січня шляхом подолання президентського вето.

22 січня Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області розглянув позов члена «Нашої України» Ігоря КРІЛЯ до Верховної Ради про визнання протиправними можливих дій голови ВР у разі підписання ним закону про Кабмін. Суд заборонив голові Верховної Ради підписувати прийнятий 12 січня закон.

23 січня голова ВР Олександр МОРОЗ заявив, що закон про Кабмін буде обнародуваний відповідно до Конституції. За його словами, якщо Президент не підпише цей закон, то голова ВР “зобов`язаний його обнародувати”.

25 січня О.МОРОЗ в ефірі радіо “Свобода” не виключив, що закон про Кабмін буде оприлюднений у п’ятницю, 26 січня.