Міжнародна громадська організація “Міжнародний Центр Батьківства” пропонує встановити в Україні з цього року загальнодержавне свято - День батька.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН голова “Міжнародного Центру Батьківства” Олександр МАРЧЕНКО.

Він поінформував, що Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ 9 січня було передано лист від “Міжнародного Центру Батьківства” з проханням підтримати громадську ініціативу і встановити в Україні це свято з 2007 року.

Відео дня

За його словами, День батька повинен сприяти розвитку здорових стосунків у сім’ї, наслідуванню поколінь, зміцненню та вшануванню ролі чоловіка як батька.

У 20 містах України триває збір підписів під зверненням до Президента, де висловлюється стурбованість станом сучасної української сім’ї, прохання встановити загальнодержавне свято. Понад 100 тисяч підписів громадян України буде передано Президенту на підтримку ініціативи “Міжнародного центру Батьківства”.

За словами О.МАРЧЕНКА, визначення дати святкування Дня батька не належить до компетенції його організації. Водночас, за його словами, у країнах Європи цей день святкують на початку червня.

О.МАРЧЕНКО вважає, що першопричиною кризи батьківства є втрачена модель того, яким має бути батько. «І як наслідок цієї втрати - хибні посилки, хибні уявлення про те, хто такий батько, у чому полягає його місія, яка цінність його ролі в житті родини, спільноти і держави в цілому”, - сказав він. На переконання О.МАРЧЕНКА, як наслідок цієї втрати спостерігаються негативні наслідки, які констатує кримінальна хроніка.

Він вважає, що вирішення проблеми має бути комплексним, враховуючи економічні, правові і морально-етичні важелі. Подолання цього явища в першу чергу полягає у впровадженні відповідної ідеології на державному рівні. “Тобто, шлях до подолання кризи батьківства у першу чергу повинен полягати у наявності відповідного світогляду, хто є добрим батьком, у вигляді державної ідеології по цьому питанню”, - додав він.

У свою чергу керівник проекту «Громадська ініціатива «День батька» Сергій ЦВЄТКОВ зазначив, що стисло модель «добрий батько» можна визначити у таких твердженнях: добрий батько є відповідальним за збереження життя своєї дитини; бере активну участь у виховному процесі дитини у тандемі з мамою; несе відповідальність за матеріальне забезпечення своєї родини, але в такий спосіб, щоб робота не руйнувала здорові стосунки у родині; відповідальний за духовне виховання, він передає через особистий приклад морально-етичні норми своїм дітям.

Як сказав О.МАРЧЕНКО, причинами, через які батько не бере участі у вихованні дітей, є те, що, принаймні, три покоління чоловіків на пострадянському просторі виховувалися за часів радянської ідеології. Також на це вплинула велика кількість війн, які відбулися у минулому столітті, зокрема, Велика Вітчизняна війна.

“За роки цієї війни у Радянському Союзі загинуло 34 млн. військовослужбовців, третина з цієї кількості були українці. Внаслідок цього багато дітей виховувались у державних закладах, де не було здорової моделі батьківства, або в неповній сім’ї, де мати вирішувала всі питання в родині”, - зазначив він.

За словами О.МАРЧЕНКА, для чоловіків стало природньо перекладати усі проблеми на плечі дружини, а для жінки - прийняти все це, оскільки вона також виховувалась за такою моделлю.

Учасники прес-конференції наголосили на важливості проведення круглих столів, де б представники різних громадських і релігійних формацій, разом з фахівцями, освітянами і державними діячами мали б змогу інтерактивного спілкування.

“Міжнародний Центр Батьківства” - це міжнародна громадська організація, метою діяльності якої є здійснення позитивного впливу на стан сім’ї у сучасному суспільстві через залучення чоловіків до активного батьківства. Центр має десятирічний досвід роботи з батьками в українських сім’ях.