22 січня у Києві відбудеться низка заходів з нагоди Дня Соборності України.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН “Історична цілість України та політичний поділ” повідомив голова Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т.Шевченка, представник Української народної партії Павло МОВЧАН.

Він зазначив, що нинішній поділ України на “шматки” є інструментом “стратегічної нестабільності України”, і ця нестабільність в нашій країні формується зумисне. Він також підкреслив, що ця нестабільність є вкрай загрозливою, оскільки зупиняє розвиток держави. Свято Соборності України в даній ситуації має стати однією з ланок “об’єднуючого ланцюжка”, підкреслив П.МОВЧАН.

Відео дня

Урочисті заходи щодо відзначення Дня Соборності України організовує координаційний штаб “Захистимо Україну!”, до якого ввійшли представники понад 26 громадських організацій та політичних непарламентських партій.

Присутній на прес-конференції член координаційного штабу Анатолій ПОГРІБНИЙ повідомив, що 22 січня, серед основних заходів, заплановано проведення о 10.00 в Українському домі круглого столу з нагоди Дня Соборності. О 15.00 організатори скликають всіх на Софійський майдан для обговорення соборних проблем держави, однією з яких, між іншим, є тарифи. О 18.00 в Будинку вчителя відбудеться урочистий вечір з відзначення Дня соборності України.

А.ПОГРІБНИЙ також закликав екс-міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА, який ініціював створення “Народної самооборони”, приєднатися до заходів в Києві, тому що “рятівний рух має починатися з серця України - з Києва”.

“Зараз поважна така спонука, причина, потреба – це 22 січня – День Соборності, коли багато про що треба сказати і сказати так, щоб ті сили, які думають, що вони вже взяли реванш, відчули, що є та сила і та по-справжньому правдива сила, яка ніколи не згодиться з тими планами, які є стосовно України, з планами перетворити її знову на московський придаток і утвердити тут кланово-олігархічну державу. Інтелігенція – це є і Всеукраїнське товариство “Просвіта”, це є і Спілка письменників України, це є цілий ряд наших партій – Українська народна партія, Конгрес українських націоналістів, “Собор” і багато інших - ніколи не допустять цього. Це є спротив, щоб в Україні перемогла українська правда, це, як кажуть, мета нашого життя, те, заради чого готова маса українців покласти душу і тіло”, - наголосив А.ПОГРІБНИЙ.

Інший представник штабу Олександр ПОНОМАРІВ у свою чергу попросив присутніх представників ЗМІ спростувати міфи, які досі розповсюджуються в суспільстві. “По-перше, ніколи не треба називати Харків першою столицею України. Першою і вічною столицею України є, був і буде Київ, а Харків – перша і остання столиця Радянської України. По-друге, поділу України немає, тому що у розвиток української духовності внесок робили всі, особливо з Донеччини і Луганщини. Коли кажуть, що Донбас – «это извечно русская земля”, то можу сказати, що слова пісні “Дивлюсь я на небо” написані у Слов’янську, найкращим виконавцем її був донеччанин Анатолій Солов’яненко, а ця пісня є візитною карткою України, і таких можна навести багато доказів”, - наголосив він.

І третій міф, за словами О.ПОНОМАРІВА, стосується того, що українці різні, і тому Україна розділена. “Українці, розкидані між різними державами, завжди прагнули до єдності, - наголосив О.ПОНОМАРІВ, - а політичний поділ, який нині спостерігається, зробили політики, погані політики і причому не тільки синьо-білі, а й помаранчеві, бо після перемоги Помаранчевої революції всі представники влади, крім ЮЩЕНКА, їхали на Південь і на Схід і розмовляли російською мовою, а українці, які там живуть, чекали, коли нарешті з ними влада з Києва заговорить українською мовою”.

Як повідомляв УНІАН, 16 червня 2006 року під час засідання Всеукраїнської народної ради, що відбулося сьогодні в Українському домі у Києві, представники понад 20 партій та громадських організацій заявили про створення постійно діючого координаційного штабу «Захистимо Україну!».

За словами П.МОВЧАНА, «координаційний штаб має об’єднати всі несконсолідовані на цей час громадські патріотичні сили та примусити владу замислитися над процесами, які руйнують українську державність». Під час літнього засідання Всеукраїнська народна рада ухвалила Резолюцію, в якій висунула вимоги до Президента України, депутатів Верховної Ради, органів виконавчої влади та Генеральної прокуратури щодо захисту української державності й конституційного ладу, утвердження української мови й культури та курсу на євроінтеграцію.