Колишній директор комунального підприємства “Житній ринок” Віктор МОСКАЛЕНКО оскаржує у суді своє звільнення та вимагає поновити його на посаді.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН адвокат підприємства “Житній ринок” Павло ГАРНИЦЬКИЙ.

За його інформацією, 5 грудня до Дарницького районного суду Києва було направлено адміністративний позов про визнання нечинним розпорядження Київського міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, яким В.МОСКАЛЕНКА звільнено з посади директора Житнього ринку. а до Шевченківського райсуду - позов про поновлення В.МОСКАЛЕНКА на посаді. Водночас, зазначив адвокат, 6 грудня Шевченківський суд отримав позовні документи, а Дарницький на даний час – не отримав. Тому в середині грудня адвокати подали додатковий адміністративний позов про визнання розпорядження Київського міського голови недійсним до Подільського районного суду, тобто за місцем знаходження ринку.

Відео дня

За інформацією П.ГАРНИЦЬКОГО, також до Подільського суду було подано колективний позов працівників підприємства “Житній ринок” про визнання розпорядження Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО недійсним з проханням об’єднати справи в єдине провадження, а також колективний позов про поновлення на роботі, виплату заробітної плати та відшкодування моральної шкоди шести працівникам ринку, яких, як вони вважають, було незаконно звільнено новим керівництвом ринку.

Крім того, підготовлено та найближчими днями буде подано окремий позов за “наклепи” на адресу В.МОСКАЛЕНКА, які розповсюджує заступник голови КМДА Ірена КІЛЬЧИЦЬКА в ЗМІ, заявив П.ГАРНИЦЬКИЙ.

Присутній на прес-конференції В.МОСКАЛЕНКО підкреслив, що підстави, на яких його було звільнено, надумані та безпідставні. Він розповів, що 4 грудня отримав один примірник довідки про результати перевірки ринку, яку здійснювали представники міської влади, і на підставі якої Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ видав розпорядження про його звільнення.

“В результативній частині цього рішення зазначено, що буцімто з моєї сторони були допущені порушення з неповного перерахування в бюджет Києва орендних платежів, відсутність достовірного бухгалтерського обліку, податків та обов’язкових платежів та недостовірне відображення фінансових результатів підприємства. Цей запис розпорядження не відповідає фактичним обставинам за справою”, - підкреслив В.МОСКАЛЕНКО.

За його словами, згідно зі статутом ринку, затвердженого розпорядженням КМДА у 2001 р., підприємство є самостійною госпрозрахунковою організацією і, відповідно до чинного законодавства, повністю і в строки сплачує до бюджетів всіх рівнів всі податки та збори, що підтверджується фактом перевірки Контрольно-ревізійного управління в Києві від 28.12.2005 р. Водночас, зазначив В.МОСКАЛЕНКО, підприємство є орендарем основних засобів комунальної власності, а тому не повинно сплачувати 50% доходів від наданого в оренду майна. “У зв’язку з цим є повністю безпідставним запис у розпорядженні про недорахування до бюджету міста орендних неплатежів у сумі 842 тис. грн. Повністю є надуманим запис в цьому розпорядженні про недостовірність бухгалтерського обліку, податків та обов’язкових платежів”, - заявив В.МОСКАЛЕНКО. Екс-директор ринку повідомив, що прокуратура Подільського району Києва порушила кримінальну справу проти нього за статтею 212 Кримінального кодексу України про ухилення від оподаткування. “В результаті перевірки факти порушення податкового законодавства прокуратура району не встановила, завдяки чому справу було закрито”, - повідомив він.

“Отже, розпорядження Київського міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО від 4 грудня 2006 р. за №439/26 про моє звільнення з посади директора підприємства має незаконний характер”, - сказав В.МОСКАЛЕНКО.

У свою чергу, присутня на прес-конференції головний бухгалтер Житнього ринку Надія ГОЛОВАЧ, яка працює на цій посаді з 1979 р., розповіла, що 6 грудня 2006 р. в.о. директора ринку Ірина КРАВЦОВА в усній формі повідомила їй про звільнення.

“Без наказу, без передачі матеріальних цінностей. І з 6-го числа до мого кабінету мене не пускають”, - додала Н.ГОЛОВАЧ. Вона також повністю заперечила наявність будь-яких порушень у веденні бухгалтерського обліку ринку.

Голова профкому Житнього ринку Вікторія АНІЩЕНКО також повідомила, що 6 грудня І.КРАВЦОВА в такий же спосіб звільнила й її, тобто в усній формі, без письмового наказу, але ще й з порушенням чинного законодавства про профспілки. За її словами, 7 грудня до неї, як голови профспілок, звернулись інші представники адміністрації ринку, яких так само звільнила І.КРАВЦОВА.

Крім того, В.МОСКАЛЕНКО повідомив, що у даний час печатка підприємства “Житній ринок” знаходиться в нього, і про це було офіційно заявлено в усі відповідні органи. Але з незрозумілих причин новий керівник ринку отримала нову печатку ринку від дозвільної системи і користується розрахунковим рахунком банку, зазначив він.

На переконання В.МОСКАЛЕНКА, новий керівник ринку – Ірина КРАВЦОВА, - яка вже купила за кошти підприємства нові комп’ютери, мобільні телефони, забезпечила собі особисту охорону, розбазарює кошти підприємства, замість того, щоб спрямувати їх на вирішення важливих для життєдіяльності ринку питань, зокрема, на реконструкцію підвісного вантового даху будівлі ринку. На його думку, такі витрати коштів або призведуть до банкрутства підприємства, або його закриються відповідні органи через аварійний стан будівлі. Обидва шляхи, вважає В.МОСКАЛЕНКО, призведуть до закриття та продажу підприємства.

“Нова влада, яка прийшла в Київ, хоче комунальні підприємства, які залишились в місті – це три ринки, кінотеатри, зоопарк та інші підприємства - зробити банкротами та продати тим особам, які вже давно чекають на це. Це йде перерозподіл власності в Києві”, - переконаний В.МОСКАЛЕНКО.

Як повідомлялось на прес-конференції, на сьогодні у користуванні КП “Житній ринок” 11 тис. 417 кв. м. землі столиці, що становить близько 1,1 га. Водночас, як повідомив В.МОСКАЛЕНКО, 0,23 га землі у грудні 2005 року місто віддало комерційній фірмі, всупереч діючим попереднім розпорядженням про користування землею.

Доход ринка у 2005 р. становив 4,5 млн. грн., чистий прибуток – 138 тис. грн. На ринку облаштовано 808 робочих місць. У штаті ринку до зміни керівництва працювало 98 осіб.

51-річний В.МОСКАЛЕНКО працює на КП “Житній ринок” з 1985 року.

Як повідомляв УНІАН, у вересні поточного року влада Києва заявила, що має намір змінити керівництво Володимирського, Житнього та Бессарабського ринків столиці через численні виявлені порушення у роботі ринків.

У жовтні КМДА ввела на “Бессарабці” тимчасовий менеджмент та призначила свого в.о. директора ринку. Водночас, за результатами перевірки Бессарабського ринку столиці порушено кримінальну справу проти екс-керівника ринку.

Також київська влада розірвала контракт з директором Володимирського ринку.

4 грудня Київський міський голова Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ своїм розпорядження звільнив Віктора МОСКАЛЕНКА з посади директора комунального підприємства «Житній ринок».

Управлінню кадрової роботи і нагород апарату виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) доручено організувати проведення конкурсу на заміщення посади директора КП «Житній ринок».

На посаду директора Житнього ринку терміном на три місяці призначено Ірину КРАВЦОВУ.