Низький рівень здоров’я чоловіків в Україні є проблемою національної безпеки.

Такий висновок сьогодні на прес-конференції в УНІАН зробили представник Фонду народонаселення ООН в Україні Борис ВОРНИК і заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень Елла ЛІБАНОВА за результатами своїх досліджень.

За словами Е.ЛІБАНОВОЇ, українські чоловіки живуть в середньому 62 роки, що на 5-7 років менше середнього показника у країнах Заходу. При цьому помирають вони переважно не від старості чи невиліковних хвороб, а внаслідок нещасних випадків, травм, отруєнь, які найчастіше виникають після вживання алкоголю і наркотичних речовин.

Відео дня

Експерт зазначила, що українські чоловіки вирізняються одними з найвищих у світі темпами зростання захворюваності на ВІЛ/СНІД і туберкульоз. За словами Е.ЛІБАНОВОЇ, з-поміж них 12 млн. – активні курці, водночас заняття спортом практикує лише кожний десятий. За даними експерта, приблизно третина не можуть залишити по собі нащадків і майже кожний п’ятий хворів на недугу, що передається статевим шляхом.

У свою чергу, Б.ВОРНИК наголосив, що “чоловіки мають розуміти, що треба себе берегти, бути відповідальними за свою поведінку, за своє здоров’я”.

Як сказала Е.ЛІБАНОВА, підвищення рівня чоловічого здоров’я потребує значних зусиль і з боку держави, і з боку суспільства. Зокрема, серед заходів, які мають бути впроваджені у першу чергу, вона назвала викорінення практики вживання алкоголю на робочому місці, паління у громадських місцях, зосередження на чіткому дотриманні правил охорони праці.

За словами Б.ВОРНИКА, “проблема полягає не в тому, що чоловіки не хочуть бути здоровими, а в тому, що вони не хочуть для цього хоч щось робити”. За його словами, вони дуже неохоче змінюють спосіб життя, свої звички. Експерт підкреслив, що про це свідчать результати досліджень, у зв’язку з чим Фонд народонаселення приділяє особливу увагу агітаційно-пропагандистській роботі, спрямованій на покращення стану здоров’я чоловіків.

Також експерти наголосила, що і в чоловіків, і у жінок зменшилось “почуття відповідальності за збереження родини”. Б.ВОРНИК сказав, що сьогодні молоді батьки занадто легковажно ставляться до народження дитини та її виховання. Він попросив журналістів не вживати у своїх публікаціях словосполучення “завести дитину”. За його словами, “як цей процес називають, так він і відбувається, і такою ж виростає дитина”.