Підприємства деревопереробної галузі стурбовані можливістю зміни механізмів при покупці деревини на аукціонах, які кілька днів тому були введені Держкомітетом лісового господарства України. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представники цих підприємств, що входять в асоціацію «Мебледеревпром».

Як зазначив генеральний менеджер ТОВ «Свіспан Лімітед» Штефан ГЕРМУТ, у разі введення наказу Держкомлісгоспу від 30 листопада ц.р. щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини, вже з початку наступного року споживачі будуть вимушені купувати меблі за вищими цінами або підприємствам доведеться згортати обсяги виробництва.

За його словами, незадовго до кінця року, коли у підприємств закінчуються договори з постачальниками деревини і сам продукт закінчується, вийшов наказ комітету, за яким уся деревина в 2007 р. буде розділена на 11 лотів і продана. При цьому в одному лоті будуть зібрані різні сорти деревини, а також технічна сировина, пиломатеріали тощо. «Наприклад, нам необхідна тільки технічна сировина – це 15-20% від усього обсягу сировини, яка пропонується в одному лоті, але ми повинні й інші 80% купувати», - зазначив Ш.ГЕРМУТ. Крім того, за його даними, 5% становить сума гарантійного внеску – за рішення про участь у аукціоні, що дорівнює майже 13 млн. грн., і 0,11% - сплата комісійних.

Відео дня

Більш того, вся сировина, необхідна підприємствам на рік, по всіх 11 лотах буде продана на одному аукціоні, який Держкомлісгосп передбачав провести вже 27 грудня ц.р., а самі правила проведення аукціону оприлюднив лише вчора.

У зв`язку з цим Асоціація звернулася сьогодні до прем`єр-міністра України. В результаті було прийняте рішення відкласти введення даного наказу, і протягом трьох місяців обговорити його з усіма зацікавленими сторонами й знайти можливі шляхи вирішення проблеми.

За словами директора ВАТ «Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат» Костянтина КУЛІНІЧА, вихід такого невигідного ні для постачальників деревини, ні для деревопереробників наказу говорить про те, що існує зацікавленість третіх осіб, фінансових груп, які пролобіювали таке рішення. Він зазначив, що через те, що умови аукціону невигідні – всі лоти викуплять 3-4 підставні компанії, створивши дефіцит сировини на ринку. При цьому частина сировини піде на експорт, а частина перепродуватиметься деревообробникам за завищеними цінами.

«Таким чином, будуть поховані підприємства, що займаються переробкою лісу», - зазначив він, додавши, що якщо наказ не буде скасований, він відмовиться від виробництва. «Якщо виробництво газетного паперу буде невигідним, ми його виробляти не будемо», - сказав він.

За словами Ш.ГЕРМУТА, нинішня ситуація (до виходу наказу Держкомлісгоспу), коли підприємства працюють із постачальниками за договорами, створює ринкові умови. Наприклад, із 2004 р. ціна деревини зросла майже вдвічі. А зараз «є ризик монополізації», - сказав він.

Як наголошувалося на прес-конференції, в разі введення в дію такого наказу комітету, деревопереробні підприємства мають намір подавати позови до суду.

Довідка УНІАН. Асоціація «Мебледеревпром» заснована в 1998 р., на сьогодні до неї входять близько 70 меблевих, деревообробних і спеціалізованих підприємств.