Голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь ДОНІЙ вважає, що в Україні необхідно провести внутрішню дискусію для вироблення моделі відносин з Росією.

Таку думку О.ДОНІЙ висловив сьогодні в УНІАН під час круглого столу на тему: «Україна-Росія: 15 років окремо або разом?».

«Україна дуже слабо працює на російському напрямку. Україна має атлантичний проект, має європейський проект, але не має російського проекту. Україна фактично не знає, що робити в російському напрямку. І ми бачимо тільки дії з російського боку – своєрідні і наступальні. Для нас це не дуже прийнятно, але протидії фактично немає», - сказав О.ДОНІЙ.

Відео дня

Політолог переконаний, що «наступальні дії Росії триватимуть доти, доки Україна не сформулює своє бачення форми взаємодії з Росією». «Якщо не ЄврАзЕС, то в якій формі ми можемо розвивати відносини? Нам потрібно це сформулювати самим для себе, але спершу нам потрібна внутрішня дискусія», - додав він.

О.ДОНІЙ вважає, що для України найбільш прийнятною є європейська модель за прикладом відносин Франції і Німеччини. «Це рівноправні відносини. Але Росії, через її історію, така модель не підходить. Вона хоче їх побудувати іншим чином. І добре було б, якщо б це була модель взаємин «США – Велика Британія» або «США - Канада». Поки що модель будується за алгоритмом США - Мексика, тобто – економічне підпорядкування і спроба культурного підпорядкування. Поки що де-факто, Україна залишається підлеглою стороною в економічних відносинах», - констатував політолог.