Київ, 14 грудня. Багатостороння співпраця у галузі розвитку інноваційних навчальних програм стає перспективною та приносить надзвичайно корисні результати для українського студентства, заявили представники Програми розвитку ООН (ПРООН) та Посольства Японії в Україні на прес-конференції «Запровадження системи дистанційної освіти у сфері інформаційних технологій в Україні».

Прес-конференція присвячувалася відкриттю інноваційної програми дистанційного навчання «Комп’ютерні науки» в Національному університеті «Київський Політехнічний Інститут». Програму дистанційного навчання відкрито в рамках виконання проекту ПРООН «Передача інформаційних технологій в Україну», який впроваджується з 2004 року за сприяння уряду Японії та Японського Міжнародного Агентства із Співпраці.

Відкриваючи прес-конференцію Координатор системи ООН та постійний представник ПРООН в Україні, пан Френсіс О’ДОННЕЛЛ зазначив «Уряд України визначив дистанційне навчання як один із стратегічних напрямів подальшого розвитку системи освіти країни. Крім того, наша підтримка процесу модернізації цієї системи в Україні демонструє, що навіть у царині високих технологій, багатостороння природа ООН та її інституції, таких як Програма розвитку ООН, може бути вектором для обміну технологіями через підтримку дво- та багатостороннього партнерства між країнами членами – Японією, Польщею та Україною».

Відео дня

«Крім практичних курсів розроблених для Київського та Львівського інститутів, ми розпочали роботу на інституційному рівні задля системного впровадження дистанційного навчання в Україні через підготовку «зеленої» та «білої» книг. Ми сподіваємось, що ця робота допоможе молодим Українцям», додав він.

Посол Посольства Японії в Україні, пан Муцуо МАБУЧІ висловив задоволення від результатів цього проекту в Україні. «Цей проект є першим прикладом трьохсторонньої співпраці між Японією, Польщею та Україною. І можна з впевненістю сказати, що успіх цього проекту показав неабияку перспективність такого співробітництва. Тож Посольство Японії буде продовжувати докладати зусиль, щоб і надалі результати співпраці між Японією та Польщею якомога ширше були представлені і в Україні. І маємо надію, що і Україна надалі буде поширювати позитивні результати цієї співпраці в сусідніх країнах», сказав пан МАБУЧІ.

Крім того така багатостороння співпраця сповна відповідає новому напряму зовнішньої політики Японії щодо створення «Арки свободи та процвітання» у східноєвропейському регіоні взагалі, і в Україні, зокрема. «Ми твердо переконані, трикутник співпраці Японія-Польща-Україна стане сильною ланкою цієї «арки процвітання», і більше того, Україна, маємо сподівання, в майбутньому ще більше підсилить її, створивши трикутник співпраці, наприклад, з країнами Кавказького регіону,» - додав він. 

        

Зі своєї сторони Ректор Національного Технічного Університету «Київський Політехнічний Інститут» пан Михайло ЗГУРОВСЬКИЙ подякував всім, хто був задіяний в реалізації цього важливого проекту, та привітав з його успішним впровадженням. Він висловився за подальший розвиток центру дистанційної освіти в Київському політехнічному інституті.

Під час проведення прес-конференції журналісти мали ексклюзивну нагоду наочно ознайомитися з роботою програми дистанційного навчання через організацію міжнародної відео веб-конференції між українськими учасниками та Польсько-Японським Інститутом Інформаційних Технологій у Варшаві, в якій брали участь посол Японії в Польщі, керівництво ПРООН Польща та керівництво Польсько-Японського Інституту Інформаційних Технологій.      

*****

Проект ПРООН «Передача інформаційних технологій в Україну»: Метою цього проекту є задовольнити зростаючий попит на висококваліфікованих спеціалістів в галузі інформаційних технологій в Україні за допомогою високоякісних дистанційних навчальних програм з комп’ютерних наук. Реалізація проекту відбувається шляхом передачі японських інформаційних технологій, а також інноваційних досліджень та успішного досвіду впровадження, отриманих Польсько-Японським Інститутом Інформаційних Технологій (ПЯІІТ). Трьохстороння співпраця між Японією, Польщею та Україною є основою впровадження цієї новітньої діяльності в Україні.

За детальнішою інформацією, будь-ласка, звертайтеся до координатора проекту пані Ганни ЄРОХІНОЇ  anna.yerokhina@undp.org або спеціаліста із зв’язків з громадськістю пані Вероніки ВАЩЕНКО  veronika.vashchenko@un.org.ua