В Україні почали розробляти спеціальний курс підготовки корекційних педагогів, які будуть навчати людей з розумовою відсталістю як захищати свої права.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомила виконавчий директор ВГО “Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю” Раїса КРАВЧЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН .

За її інформацією, над розробкою та впровадженням навчального курсу для майбутніх корекційних педагогів працюють Інститут корекційної підготовки та психології НПУ ім. Драгоманова, Коаліція захисту прав інвалідів та Українська асоціація корекційних педагогів, які підписали 12 грудня відповідний тристоронній договір.

Відео дня

Вперше в Україні до проведення занять буде залучено молодь з розумовою відсталістю – вони будуть розповідати фахівцям, якими вони хочуть бачити своїх педагогів, про випадки порушень їх прав тощо.

Педагогів, які пройдуть відповідний курс, будуть направлятися на роботу як у державні, так і недержавні навчальні заклади. Зокрема, їх буде залучено до роботи в групах самозахисту прав людей з розумовою відсталістю, які планується створити при громадських організаціях інвалідів. Розвиток мережі таких груп самозахисту відбувається за підтримки Програми Єврокомісії “Європейські ініціативи за демократію і права людини”, повідомила Р.КРАВЧЕНКО.

Академік Віктор СИНЬОВ, який представляв Інститут корекційної підготовки, зазначив, що діти з розумовою відсталістю на сьогодні виховуються в різних навчальних закладах – виховних, корекційних, реабілітаційних. “Їхні людські права в нашій країні досить часто порушуються, і досить часто про ці їх права не знають навіть педагоги та вихователі, які з ними працюють”, - сказав В.СИНЬОВ. Спроба керувати процесом їх соціалізації у правовій сфері є першою в Україні, хоча в деяких країнах світу такий досвід є і дає гарні результати, додав академік.

“Такі заняття, я вірю, будуть ефективні. Ми продумаємо і перевіримо на практиці і будемо впроваджувати спеціальні методики проведення таких занять і систему правового змісту. Це буде корисно, я переконаний, і для самих людей з інтелектуальною чи розумовою відсталістю, і для майбутніх та працюючих вчителів”, - зазначив він.

Такі навчання, на переконання В.СИНЬОВА, дозволять людям з розумовою відсталістю стати самостійними, самокерованими та зробити поведінку соціально правильною. За його інформацією, це буде факультативний курс, приблизно до 100 годин, причому більшість годин – це практичні заняття з використанням сучасних інтерактиних методик спілкування.

У свою чергу виконавчий директор Української асоціації корекційних педагогів Ірина МАРТИНЕНКО повідомила, що організація створена рік тому за ініціативи самих корекційних педагогів з 14 регіонів України. На сьогодні Асоціація має 16 осередків, в яких працює близько 300 фахівців. На сьогоднішній день корекційна педагогіка переживає час реформ у бік позитивних змін.

Щодо проекту самозахисту прав людей з розумовою відсталістю вона зазначила, що Асоціація має високий потенціал для його впровадження і розробки, оскільки має представників не тільки в навчальних закладах, а й в соціальних службах, реабілітаційних центрах. “Ми зробимо все, щоб запровадити цей курс не тільки в Києві, а й в усіх регіонах”, - також зазначила І.МАРТИНЕНКО.

За інформацією Р.КРАВЧЕНКО, згідно з даними МОЗ, в Україні діагноз розумової відсталості мають понад 284 тис. людей, з них більше 79 тис. – діти до 16 років. Із загальної кількості людей з зазначеним діагнозом статус інвалідів мають понад 88 тис.