Таку тему мала прес-конференція, яку проводила 11 грудня в інформагентстві «УНІАН» Группа компаній «АЛЕС БУД», субпідрядник, який виконував найбільший обсяг робіт на об’єкті. Голова Групи компаній «АЛЕС БУД» Юрій Бородань повідомив про підписання угоди між «АЛЕС БУДом», замовником комплексу компанією «Етьєн-вест» та генеральним підрядником будівництва компанією «Чиста вода М». За цією угодою, будівельники «АЛЕС БУДу» з’являться на майданчику вже наступного тижня. Завдяки авторитету «АЛЕС БУДУ», союзникам вдалося розпочати переговори з банком про отримання кредиту під заставу вільних площ та офісних приміщень «Дніпровських веж». Цей кредит дасть можливість освоїти вільні земельні площі довкола веж, збудувати на них різноманітні інфраструктурні будівлі. Реалізація цих будівель допоможе завершити будівництво комплексу, компенсувавши нестачу коштів. Це рішення підтримали й приватні інвестори, які придбали квартири у недобудованих вежах. 

- Ми маємо спільну мету: якнайшвидше добудувати комплекс, - сказав голова правління ГО «Асоціація приватних інвесторів та власників» Іларіон Шереметьєв. - І за великим рахунком нам все одно, яким чином це буде зроблено. Але, проаналізувавши пропозицію «АЛЕС БУДу», ми вважаємо її прийнятною, такою що цілком може бути втілена у життя.

- Компанія «АЛЕС БУД» має достатньо активів, щоб закінчити будівництво комплексу, - сказав Голова ради директорів Групи компаній «АЛЕС БУД» Юрій Бородань. – Ми робили і робимо все для того, щоб приватні інвестори, які придбали квартири у цьому житловому комплексі, вчасно отримали свої помешкання. Я дуже втішений з того, що нам нарешті вдалося порозумітися і знайти вихід з кризи.

Відео дня

Вже затверджено графік будівництва, за яким вежі мають збудувати протягом 18 наступних місяців.

- Я пропоную не згадувати історію будівництва «Дніпровських веж», а зосередитися на тому, щоб закінчити їх, сказав директор компанії «Етьєн-вест» Олександр Левицький. – Без «АЛЕС БУДу» ми вежі не збудуємо і не розв’яжемо проблем, які нам залишив попередній генпідрядник концерн «УкрАзіяБуд». 

Історія глухого кута «Дніпровських веж»

У 1999 році розпочато будівництво комплексу, який мав би стати окрасою столиці й візитівкою компанії, яка зводила його. У Деснянському районі Києва при в’їзді на Троєщину з Московського мосту  через чотири роки мали б вирости 6 веж по 34 поверхи кожна. Усі вони спроектовані з урахуванням найсучасніших енергозберігаючих технологій, завдяки яким майбутні мешканці веж мали б заощаджувати значні гроші на опалення своїх помешкань. Це ставало можливим завдяки навісним вентильованим фасадам, облицьованим найкращим німецьким алюмінієм Novelis. У 2000 році кошторисна вартість об’єкту становила 290 млн. грн. з урахуванням інфляції на чотири наступних роки.

Замовником будівництва виступило Головне управління внутрішніх військ МВС України,  переслідуючи благородну мету: забезпечити житлом своїх військовослужбовців. (Загальна площа комплексу становить близько 74 000 кв. м). До кінця 2003 р. Головне управління виділило на будівництво комплексу близько 130 млн. грн., за що військовослужбовцям внутрішніх військ мало бути передано 37 000 кв. м квартир. Решту площ мали продати за комерційною ціною. Завдяки авторитету внутрішніх військ у суспільстві, чимало людей були переконані, що новий комплекс добудують швидко і без проблем, тому охоче купували квартири у «Дніпровських вежах». Усього було продано помешкань на загальну суму 86 млн. грн..

Головне управління внутрішніх передало функцію замовника будівництва концерну «Укріндустрія», який  залучив у якості генерального підрядника будівельну компанію «УкрАзіаБуд». Будівництво велося мляво, і у середині 2004 року були витрачені всі виділені державні кошти, а також гроші приватних осіб, які заплатили за квартири у «Дніпровських вежах» - загалом 213 млн. грн.. За таку суму комплекс мав би вже бути побудований на 75%, однак насправді його було зведено лише на 45%. У жовтні 2005 року будівництво «Дніпровських веж» повністю припинилося. На разі одну з шести веж майже закінчено, одна має лише 8 поверхів каркасу, а решта знаходяться на різних стадіях будівництва.

Головна причина припинення будівництва

Незважаючи на те, що грошей на побудову комплексу було виділено достатньо, тепер для завершення будівництва навіть після продажу вільних 9 000 кв. м непобудованих квартир бракує близько 100 млн. грн..

Сім няньок – дитя без ока

15 березня 2006 року, відповідно до договору № 4А /03, укладеного між Головним управлінням внутрішніх військ МВС України та БК „УкрАзіаБуд”, функції замовника для добудови «Дніпровських веж» передані новоствореній компанії ТОВ „Етьєн-вест” - у зв’язку з тим, що БК „УкрАзіаБуд” повністю припинила фінансування будівництва. Діяльність ТОВ «Етьєн-вест» обмежилося залученням нового генерального підрядника ТОВ «Чиста вода М». Але фінансування так і не було відновлено, через що об’єкт залишився замороженим.

Потерпілі

1. Понад 300 сімей приватних осіб, які придбали квартири у недобудованому комплексі. Багато хто з них продав для цього квартири, і тепер змушений знімати житло, щомісяця сплачуючи за нього чималу суму.

2. Близько 450 сімей безквартирних військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, які мали отримати квартири у «Дніпровських вежах».

3. Група компаній «АЛЕС БУД», яка з початку 2004 р. фактично будувала вежі, заключивши з «УкрАзиаБуд» відповідний договір субпідряду. Згідно з ним «УкрАзіаБуд» мала щомісячно перераховувати за послуги «АЛЕС БУДу» 40% грошима, а на решту суми передати відповідну кількість готових квартир. Загалом «УкрАзіаБуд» заборгувала «АЛЕС БУДу» 8 000 кв. м готового житла. Щоб мати можливість працювати за 40% від повної вартості послуг компанія «АЛЕС БУД» взяла кредит у банку «Форум», з яким вона досі розраховується.

Що намагалися робити постраждалі

1. Створено Асоціацію приватних інвесторів та власників.

2. Кілька разів до Головного управління Внутрішніх військ МВС України та безпосередньо до Міністерства внутрішніх справ України було скеровано відкриті листи з проханням розв’язати ситуацію.

3. У жовтні 2006 р. ініційовано зустріч із заступником Командувача внутрішніх військ України Едуардом Дегтярьовим, який визнав факт крадіжки значної суми грошей при будівництві «Дніпровських веж».

4. 21 та 28 листопада 2006 р. під стінами Міністерства внутрішніх справ, а згодом під стінами Кабміну пройшли мітинги, метою яких було привернути увагу громадськості до «Троєщинського довгобуду».

5. Після Нового року працюватиме сайт dniprovski-vezhi.org.ua, на якому буде розміщено всю офіційну інформацію про будівництво комплексу, статті у пресі, документи тощо, а також буде форум, на якому спілкуватимуться інвестори. 

За докладнішою інформацією звертайтеся  market@novelis.com.ua