Будівництво комплексу «Дніпровські башти» на Троєщині у Києві поновиться в грудні цього року. Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили представники субпідрядників цього будівництва.

«Ми виходимо на об`єкт з наступного тижня, не чекаючи кредитування, - сказав голова Ради директорів Групи компаній «Алес Буд» Юрій БОРОДАНЬ. - Якщо документи буде розглянуто до нового року, банк («Форум» - УНІАН) готовий після 15 січня відкрити фінансування».

Як передає кореспондент УНІАН, між всіма учасниками будівництва (ТОВ «Чиста вода», ТОВ «Алес Буд», ТОВ «Етьєн-вест») було підписано протокол про наміри, згідно з яким компанії зобов`язалися добудувати об`єкт спільними зусиллями.

Відео дня

За даними замовника будівництва - Головного управління внутрішніх військ МВС України, будівництво комплексу було припинено в січні 2005 року. А у зв`язку з проблемами з фінансуванням в 2003-2004 рр. довелося замінити кілька підрядників.

Як повідомила керівник прес-центру внутрішніх військ МВС Світлана ПАВЛОВСЬКА, зараз тривають перевірки компетентними органами фінансового стану підрядників будівництва «Дніпровських башт». За її словами, претензії до ТОВ «Алес Буд» полягають у тому, що компанія не виконала робіт на 10 млн. грн., двічі використовувала одну й ту саму площу (8 тис. кв. м площ було закладено в банку «Форум», з них 6 тис. кв. м було продано фізичним особам), а фінансово-економічний стан «Алес Буд» близький до банкрутства.

Водночас Ю.БОРОДАНЬ повідомив, що в активах «Алес Буд» є комерційна нерухомість і земля на суму близько 49 млн. грн., і компанія зможе погасити кредит.

За словами С.ПАВЛОВСЬКОЇ, командування внутрішніх військ провело конкурс серед інвесторів, здатних добудувати об`єкт. З трьох пропозицій, наданих ТОВ «Алес Буд», ТОВ «Черкасизалізобетонбуд” і ТОВ «Етьєн-вест», замовник вибрав останню. Пропозиція інвестора полягає в тому, щоб провести інвентаризацію об`єкту і добудувати комплекс за рахунок отримання банківського кредиту під заставу вільних 8 тис. кв. м площ.

За словами директора ТОВ «Етьєн-вест» Олександра ЛЕВИЦЬКОГО, в будівництво недовкладено близько 30 млн. грн., на які можна одержати кредит, щоб повернути кредит і відсотки з мінімальним прибутком.

ГУВВ МВС уклало договір з «Етьєн-вест», за яким інвестор зобов`язався залучити кошти для добудови об`єкту і здачі його в експлуатацію в грудні 2007 р. За словами О.ЛЕВИЦЬКОГО, необхідні документи банку «Форум» буде надано до 25 грудня. Він також зазначив, що бере всю відповідальність за об`єкт на себе. «Жоден інвестор, який вклав гроші в об`єкт, не постраждає. Жодному інвестору не буде запропоновано дофінансувати будівництво», - наголосив він.

Водночас, директор компанії підтримує наміри 100 приватних інвесторів звернутися до суду для підтвердження їхніх майнових прав. «Тому що іншого способу немає, ніхто не може дати гарантій», - сказав О.ЛЕВИЦЬКИЙ.

За словами голови правління громадської організації «Асоціація приватних інвесторів і власників» Іларіона ШЕРЕМЕТЬЄВА, з близько 300 приватних інвесторів, які купили квартири в недобудованому комплексі, 180 чоловік об`єдналися в асоціацію, щоб захищати свої права. «Ми хочемо мати гарантії, що одержимо площі незалежно від того, хто виступає забудовником», - сказав І.ШЕРЕМЕТЬЄВ. Приватні інвестори мають намір відсудити ти збитки, які вони зазнали за час припинення будівництва.

Довідка УНІАН. У 1999 р. було почато будівництво житлового комплексу «Дніпровські башти» на замовлення Головного управління внутрішніх військ МВС України. Загальна площа комплексу становить близько 74 тис. кв. м. У 2003 р. фінансування об`єкту було припинене. Загальний обсяг фінансування ГУВВ МВС у будівництво комплексу становив 127,86 млн. грн. при 50% готовності об`єкту. 900 військовослужбовцям мало було бути передано 37 тис. кв. м площ. У будівництво комплексу вклали кошти близько 300 приватних інвесторів.

Функція замовника будівництва була передана концерну «Укріндустрія», який залучив як генпідрядника будівельну компанію «УкрАзіаБуд». Головними підрядниками будівництва виступають компанії ТОВ «Алес Буд» і ТОВ «Етьєн-вест».

Здача в експлуатацію всього комплексу планувалася в другому кварталі 2005 р. Будівництво комплексу було припинено в 2005 р.