Учасники прес-конференції: Володимир Чернявський - голова Дніпропетровської обласної організації партії "Реформи і порядок", Андрій Денисенко - заступник голови ДОО ПРП, Роман Гонтар - член Ради ДОО ПРП, Валерій Безус - голова Дніпропетровської міської організації ПРП (посади зазначено станом на 23 листопада 2006 року).

Екс-керівники партії "Реформи і порядок" на Дніпропетровщині повідомили, що 23 листопада цього року обласна конференція цієї партії зупинила дію керівних органів Дніпропетровської обласної організації ПРП та прийняла рішення про її саморозпуск.

Таке неординарне для українського партійного життя рішення дніпропетровських пеерпістів зумовлене тривалою внутріпартійною кризою, яка охопила всі сфери партійного життя і призвела до втрати зв’язку між центральним керівництвом і регіональними організаціями, до повної девальвації статутних норм і програмних цілей "порядних реформаторів".

Відео дня

Як стверджують лідери саморозпущеної організації, причина дезінтеграції ПРП у тому, що київське керівництво партії не впоралося з покладеними на нього обов’язками. Ще після невдалих ігор довкола бренда "Наша Україна", здачі позицій під президентський НСНУ і завданої цим шкоди авторитету партії секретаріат ПРП мусив би піти у відставку. Натомість лідери ПРП помилково сприйняли її як закрите акціонерне товариство і нехтували критикою знизу, що призвело до тривалих конфліктів і розвалу більшості осередків у регіонах. Навіть такий правильний крок, як нещодавнє входження ПРП до складу БЮТ був зроблений без широкого обговорення всередині партії.

Крім того, дніпропетровські екс-пеерпісти вважають, що партії "Реформи і порядок" як загальноукраїнського явища де-факто не існує весь післявиборний період, бо вона є єдиною національно-демократичною партією, яка не заслухала звіту керівництва і не підбила підсумків своєї участі у парламентських виборах, що минули вісім місяців тому.

Попри критичний настрій щодо подальшого існування ПРП, учасники прес-конференції вважають, що партія виконала величезну позитивну роль основного кадрового ресурсу блоку "Наша Україна" і штабів Ющенка під час Помаранчевої революції, а її лідери свого часу чимало зробили для формування нового європейського стилю в національній політиці.

В цих умовах конференція ПРП в Дніпропетровській області закликала з’їзд ПРП, котрий має пройти 3 грудня, визнати де-юре те, що вже сталося де-факто і приймати рішення не про входження партії до БЮТ, а про ліквідацію ПРП і влиття всіх бажаючих до "Батьківщини" як фізичних осіб.

Самі ж екс-керівники дніпропетровської ПРП вже написали заяви про вихід із лав партії, але вливатися до "Батьківщини" не поспішають - говорячи про можливість підтримки кандидатури Юлії Тимошенко на президентських виборах, вони прагнуть перелити колишній пеерпівський потенціал у новий регіональний громадсько-політичний рух, який вони назвали "ГРАД" - Громадянський актив Дніпра". Залишаючись вірними ліберально-демократичним принципам, творці "Граду" робитимуть в його діяльності наголос на ідеях місцевого патріотизму, громадянського активізму й українських національних цінностей.

Ініціатори "Граду" не готові слідувати за київськими лідерами, в тому числі й тими, які розігрують карту "третьої сили" у демократичному таборі, бо разом із суспільством переживають кризу довіри до всього політикуму. Місія "Граду" і подібних йому місцевих самоорганізованих середовищ - об’єднати активних громадян довкола вирішення комунальних, земельних, екологічних проблем, вселити в них віру у власні сили, а після перемоги на місцевих виборах - утворити знизу нову громадянську патріотичну партію.