Для всіх трьох виборчих процесів характерною є низька явка виборців, а також значний відсоток тих, хто голосував проти всіх.

Кіровоград

Відео дня

Вибори у Кіровограді відбулися за дуже низької явки виборців – 22-24%. Станом на 8 годину ранку 27 листопада ще тривав підрахунок голосів.

За попередньою інформацією лідирує Олександр Дануца, на другому місці знаходиться Олександр Табалов.

Швидше всього у вибори будуть оскаржені Олександром Нікуліним, якого в переддень зняли з виборів.

Полтава

Вибори у Полтаві відбулися. Результатів ще немає. Явка виборців 37%.

За даними екзіт-полів, міським головою Полтави став Андрій Матковський. За тими ж даними за нього проголосувало 56,5% від тих, хто взяв участь у голосуванні. Другий результат отримав Віктор Животенко – 26,5% і третій – Андрій Баранов – 7,1%. 5,5% - не підтримало жодного кандидата. Можлива похибка 2,0-2,5%.

Але, схоже, що офіційні результати виборів будуть ще не скоро. В день виборів судову війну розпочав виборчий штаб Віктора Животенка.

Народний депутат України від блоку «Наша Україна» Микола Кульчинський у прямому ефірі на телеканалі «Лтава» заявив про тотальний підкуп виборців на користь А.Матковського. За його словами, представники міліції, СБУ та прокуратури спіймали злочинців на виборчій дільниці №87 на вул. Кагамлика, яка знаходилася у гуртожитку стоматологічної академії.

Не згоден з результатами виборів і Андрій Баранов. У тому ж прямому ефірі він сказав, що за даними його штабу за нього проголосувало 18-19%.

 

Чернігів

Позачергові вибори Чернігівського міського голови 26 листопада відбулися, не зважаючи на ряд прогнозів та загроз їх зриву.

Останні тижні перед виборами переросли в постійні скарги кандидатів один на одного та на ТВК, навіть, в ніч з 25 на 26 листопада останній суд за участю територіальної комісії закінчився в 5.30. Але, визнати рішення комісії неправомочними так і не вдалося.

26 листопада вибори в Чернігові відбувалися в дуже повільному та, навіть, дещо „нудному” режимі.

Крім несуттєвих порушень (одиночні приклади агітації, видача в одні руки двох бюлетенів, видача бюлетеня без паспорта тощо) та кумедних фактів в цей день нічого зафіксовано не було. Навіть, під час підсумкового засідання прес-центру Громадянської мережі ОПОРА жоден із присутніх кандидатів не сказав про суттєві порушення в цей день.

В місті працювало 6 мобільних груп та спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на всіх виборчих дільницях. За результатами їх роботи, ОПОРА відзначає, що порушень, які б могли вплинути на результати голосування 26 листопада не було.

Явка виборців на дільниці склала 34,7 %. За результатами паралельного підрахунку голосів, який проводила Громадянська мережа ОПОРА Чернігівським міським головою став екс-мер міста Олександр Соколов. Він набрав 38,9% голосів виборців. Наступний кандидат, висуванець Блоку Юлії Тимошенко Сергій Вітренко отримав лише 11,6% голосів. Третім став Володимир Лещенко (представник КПУ) – 10,7 %.

Далі кандидати розташувалися таким чином: Сергій Кнуренко (9,7%), Микола Звєрєв (6,7%), Олена Шульга (3,8%), Валентин Мельничук (2,3%), Володимир Тандура (2,1%).

Решта кандидатів набрали менше 2% голосів виборців.

На думку Громадянської мережі ОПОРА, серйозних підстав для оскарження результатів виборів немає.