Комітет виборців України не виключає провокацій в останні дні перед виборами міських голів Кіровограда, Полтави і Чернігова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління КВУ Ігор ПОПОВ.

Він нагадав, що вибори цих міських голів відбудуться 26 листопада.

Відео дня

За словами І.ПОПОВА, на даний час виборчі кампанії у Кіровограді, Полтаві та Чернігові можна охарактеризувати «як прозорі і вільні, і якщо нічого форс-мажорного не станеться, то мерів виберуть».

Він не виключає, що 24-25 листопада, тобто напередодні виборів можуть відбутися якісь провокації. За словами І.ПОПОВА, «ніякого тиску з боку податкових, правоохоронних органів, а також органів влади не зафіксовано», а також «не було великого застосування адміністративного ресурсу».

На його думку, ЗМІ збалансовано висвітлювали виборчу кампанію. За словами І.ПОПОВА, досить позитивним був вплив на роботу міських виборчих комісій з боку Центральної виборчої комісії.

У свою чергу заступник голови правління КВУ Євген ПОБЕРЕЖНИЙ зауважив, що на цих виборах у трьох містах працюють 56 міжнародних спостерігачів.

За його словами, спостерігався низький рівень підготовки членів виборчих комісій і вкрай незадовільне організаційно-технічне забезпечення виборчого процесу. Як сказав Є.ПОБЕРЕЖНИЙ, фінансування проведення виборів є «недостатнім і не надходить вчасно». За його словами, під час виборчої кампанії в окремих містах поширювалася агітаційна продукція, яку можна кваліфікувати як «чорний піар».

При цьому він висловив занепокоєння КВУ, що суперечливі судові рішення можуть в кінцевому підсумку призвести до зняття лідерів виборчих перегорів з реєстрації або до чергового скасування результатів виборів.

Прес-секретар КВУ Олександр ЧЕРНЕНКО особливістю виборчої кампанії у цих трьох містах назвав велику кількість кандидатів на посаду мера. За його словами, зокрема, у Чернігові зареєстровано 45 кандидатів, а лише 21 з них відкрив рахунок для проведення виборчої кампанії. Він підкреслив, що це пояснюється великою кількістю «технчних кандидатів».

За словами О.ЧЕРНЕНКА, особливістю цієї виборчої кампанії є те, що центральні органи політчиних сил усунулися від виборів і ніхто з лідерів партій не підтримав своїх кандидатів. Він зазначив, що це видно з того, що по декілька кандидатів від однієї політичної сили балотується на посаду мера і при цьому за жодного з них не агітували керівники партій.

Як сказав О.ЧЕРНЕНКО, у Чернігові є один більш виражений лідер перегонів. За його словами, водночас у Полтаві і Кіровограді є по два основних конкурента, розрив між якими, згідно із соціологічними дослідженнями, невеликий. Він зазначив, що саме від того, як ці кандидати зуміють змобілізувати своїх виборців, залежатиме перемога. О.ЧЕРНЕНКО прогнозує, що у виборах 26 листопада братимуть участь близько 30% виборців у кожному із міст.