На АТЗТ “Київсоюздорпроект” (проектний інститут, що займається проектуванням мостів і автодоріг - УНІАН) була здійснена “рейдерська атака”.

Про це заявив голова правління – директор АТЗТ “Київсоюздорпроект” Віктор ЧЕРНЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, ввечері 15 листопада близько 30-ти молодих людей в камуфляжі увірвалися до приміщення проектного інституту АТЗТ “Київсоюздорпроект”, розташоване в Києві за адресою: вул. Кудрявська, 3/5. Як заявив В.ЧЕРНЕНКО, “нападники були озброєні балончиками зі сльозогінним газом, гумовими кийками, палицями і кувалдами, у них також були пістолети».

Відео дня

«Нападники виганяли співробітників інституту з приміщення за допомогою газу, самі при цьому були в респіраторах і протигазах. Вони вибивали кувалдами двері і ламали замки в кабінетах, знищували майно. Інституту завдано шкоди на 60-70 тис. грн.», - розповів керівник підприємства.

В.ЧЕРНЕНКО стверджує, що "очолювали акцію колишні співробітники АТЗТ “Київсоюздорпроект”, які стверджували, що діють на підставі постанови Бориспільського районного суду Києва від 14 листопада цього року».

В.ЧЕРНЕНКО вважає, що дії нападників виглядають як типове рейдерство, оскільки постанова суду була винесена напередодні спроби захоплення підприємства, і заяву про її оскарження можна подати впродовж 5 днів.

Він заявив, що особливо обурливим є той факт, що разом з нападниками до будівлі інституту увійшла і судовий виконавець Святошинського районного суду Києва. Це свідчить про те, що «бандитський наліт відбувався за потурання судових органів», - сказав В.ЧЕРНЕНКО

Директор АТЗТ “Київсоюздорпроект” відзначив, що під час нападу постраждали шестеро співробітників компанії і двоє співробітників комерційної фірми, що орендує приміщення в будівлі АТЗТ.

В.ЧЕРНЕНКО повідомив, що співробітники міліції Шевченківського районного управління ГУ МВС України, які прибули на місце події, затримали нападників. За фактом захоплення будівлі порушено кримінальну справу і ведеться розслідування.

За його даними, це вже друга кримінальна справа, яка розслідується відносно колишніх співробітників інституту за фактом зловживання ними службовим становищем.

В.ЧЕРНЕНКО зазначив, що перші спроби «недружнього» поглинання АТЗТ “Київсоюздорпроект” були здійснені ще в 2000 році, коли одна з компаній почала скуповувати акції інституту. Він вважає, що ця компанія мала на меті заволодіти будівлею по вул. Кудрявській 3/5, орієнтовна вартість якої становить близько 10 млн. дол.

«Для того щоб зберегти інститут, акціонери, якими є ряд фізичних осіб, у тому числі і співробітники інституту, створили ТОВ “Київсоюздорпроект” і ТОВ "Дормостпроект", передавши свої акції до статутного фонду цих юридичних осіб, чим заблокували скуповування акцій інституту третіми особами. Після цього компанія припинила скуповувати акції і продала їх іншому підприємству, - пояснив директор АТЗТ “Київсоюздорпроект”.

За його словами, нові власники ввели своїх представників до правління і наглядової ради проектної організації. Проте, повідомив В.ЧЕРНЕНКО, в серпні 2004 р. деякі акціонери звільнилися з підприємства, пославшись на те, що їх не влаштовують запропоновані новими акціонерами методи управління, а в лютому 2006 року вони вирішили продати свої акції. «Після цього вони і почали підготовку до рейдерської атаки, заваливши підприємство судовими позовами», - сказав В.ЧЕРНЕНКО.

Він повідомив, що судові позови стосувалися порушення прав акціонерів і нелегітимності зборів акціонерів. Але насправді, переконаний керівник інституту, більшість заявлених проблем є надуманими, оскільки зміна власників відбулася в рамках чинного законодавства.

«Сьогодні проектний інститут АТЗТ “Київсоюздорпроект” є однією з провідних організацій у сфері мостобудування і дорожнього господарства України. Інститут виконує ряд державних замовлень у сфері проектування мостових переходів через ріку Дніпро і дорожніх розв`язок, серед яких Подільсько-Воскресенський автомобільно-залізничний мостовий перехід в Києві і вантовий мостовий перехід через Дніпро в Запоріжжі. Цього року обсяг виконаних інститутом робіт становитиме близько 100 млн. грн.», - зазначив В.ЧЕРНЕНКО.

На його думку, ситуація, що склалася, вкрай негативно позначається на діяльності проектної організації, спрямованої на вдосконалення дорожньо-мостової інфраструктури України. «Через чиєсь бажання прибрати до рук будівлю інституту, єдина в Україні організація, здатна проектувати великі мости, може припинити свою роботу», - сказав директор АТЗТ “Київсоюздорпроект”.

При цьому на прес-конференції розповсюдили копію судового рішення, в якому зазначається: 14 листопада 2006 року Бориспільський районний суд Києва, розглянувши позовну заяву А.Н.МАКЕДОНА, ухвалив рішення визнати збори акціонерів АТЗТ “Київсоюздорпроект” від 27 липня 2004 р. неправомочними, а їх рішення з ведення реєстру АТЗТ “Київсоюздорпроект” незаконним. Також суд ухвалив накласти арешт на нерухоме майно, яке було відчужене АТЗТ “Київсоюздорпроект” на користь ТОВ “Ініціатор-Ріелті”, оскільки повноваження осіб, які прийняли дане рішення, грунтуються на рішенні зборів акціонерів від 27 липня 2004 р.