Страховики відзначають значний потенціал українського ринку страхування життя.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова правління страхової компанії «Юпітер» Жиємовіт ХІРШФЕЛЬД, на сьогодні в Україні ліцензії на здійснення страхування життя мають близько 56 компаній, що, на його думку, дуже багато, оскільки обсяги продажів страхових продуктів у даному сегменті страхування за підсумками першого півріччя становили лише 50 млн. євро.

Водночас він відзначив значний потенціал українського ринку страхування життя, так, сума страхових платежів зі страхування життя на душу населення на сьогодні становить 1 євро. Для порівняння, в Польщі даний показник становить 80 євро, в США - 350 євро, Великобританії - 2,5 тис. євро.

Відео дня

Ж.ХІРШФЕЛЬД також зазначив, що, на жаль, на сьогодні основна маса населення не довіряє страхуванню, і зокрема страхуванню життя. На його думку, це викликано низькою інформованістю населення про діяльність страхових компаній, і про позитиви страхування як такого. При цьому він додав, що самі страхові компанії не повинні концентруватися виключно на отриманні великого прибутку, а пам`ятати про своє соціальне значення і докладати максимум зусиль для забезпечення прозорої роботи страхового сектора.

У свою чергу, генеральний директор Ліги страхових організацій України Наталя ГУДИМА зазначила, що страхування життя демонструє темпи розвитку на порядок вище, ніж страхування в цілому. Основний пік збільшення кількості компаній, що працюють в даному секторі, припав на 2003-2004 рр., коли були прийняті зміни до Закону України «Про страхування». Водночас Н.ГУДИМА наголосила, що законодавство, яке регулює роботу компаній зі страхування життя, і до сьогодні знаходиться на стадії формування, апробації, і багато законодавчих норм можуть бути змінені.

Н.ГУДИМА повідомила, що, незважаючи на те, що ринок страхування життя демонструє серйозне зростання, показники його розвитку залишаються достатньо скромними. Так, частка страхування життя у ВВП України на сьогодні становить всього 0,08% порівняно з 0,8% - у Польщі і 3,5% - у світовому масштабі.