Всеукраїнська громадська організація «Автор» просить уряд делегувати їй функції держпідприємства «Українське агентство з авторських і суміжних прав» з колективного управлінню авторськими правами в Україні.

Як повідомив голова Ради організації «Автор» Сергій КРАВЕЦЬ сьогодні на прес-конференції в УНІАН, таке звернення було ухвалене на Всеукраїнському з`їзді авторів 10 жовтня.

«У Державному департаменті інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки зареєстровано 10 організацій з управління авторськими правами, сфери діяльності яких дуже часто перетинаються. Така ситуація стала можливою тільки тому, що в державі не існує чітких критеріїв щодо того, хто може здійснювати колективне управління правами», - сказав С.КРАВЕЦЬ.

Відео дня

Представник організації «Автор» також повідомив, що відповідні листи про необхідність реформувати в Україні систему охорони авторських прав, а також рішення Всеукраїнського з`їзду авторів направлені до Верховної Ради і Президенту України.

Експерт в області авторського права Сергій КУЛАКОВ вважає, що спроби держави управляти авторськими правами не увінчалися успіхом. «За оцінними розрахунками, автори в Україні не одержали 150 мільйонів гривень у вигляді винагороди за використання їхніх музичних творів. Відповідно, державний бюджет недоотримав 20 мільйонів гривень у вигляді податків. А це все – гроші на культуру», - пояснив він. С.КУЛАКОВ вважає, що позиція авторів має бути почута державою.