На прес-конференції 8 листопада члени політради ГП ПОРА Євген Золотарьов та Олег Покальчук заявили про створення експертної Ради з питань національної безпеки та оборони.

Пояснюючи причини й необхідність створення такої ради, голова політради партії Євген Золотарьов зазначив: «На жаль, ми всі звикли до того, що в країні триває перманентна криза. Це породжує, зокрема, і хронічну тимчасовість всіх органів влади в країні. Продовжується протистояння держави і суспільства, і громадяни не мають достатньо інструментів для захисту своїх прав та свобод. Ми переконані, що одним з таких інструментів має стати експертна Рада з питань національної безпеки та оборони».

Олег Покальчук, член політради ГП ПОРА, аналізуючи роботу владних інституцій, покликаних працювати в напрямку захисту національних інтересів України, зазначив, що існує небезпека того, що політики, які контролюють ці органи, по факту, все більше ототожнюють себе і свої інтереси з державою. «Таким чином, функціонування цих інституцій має дрейф у бік захисту сукупних приватних інтересів провідних українських політиків, - переконаний Олег Покальчук. - Тому ми виходимо з того, що кількість загроз і викликів для України має визначати український народ, а не органи державної влади».

Відео дня

«Експертна Рада оцінюватиме внутрішні загрози, які визначають наскільки Україна є вразливою для зовнішніх загроз. Перш за все Рада планує визначити рейтинг цих загроз для України і порівняти ці рейтинги з тими, що існують в державних інституціях», - зауважив Олег Покальчук. – Свою увагу ми сконцентруємо на пошуках шляхів посилення імунної системи України й запобігання політичного імунодефіциту держави.

Олег Покальчук зазначив, що ця Рада буде створена з представників різних політичних сил, політологів, відставних або діючих військовослужбовців, представників Служби Безпеки України, людей, які мають інформацію про стан речей, єдиним критерієм відбору яких є їхній професіоналізм.

Євген Золотарьов, говорячи про унікальність й відмінність нової ради від вже існуючих громадських та державних інституцій полягає в тому, що вони діють за загальним принципом «хто оплачує діяльність – той формує фокус і результат їхніх досліджень». Якщо держава за кошт наших податків оплачує діяльність РНБО, то фокусом її досліджень є загрози для держави, а не для суспільства. Громадська ж РНБО фокусом своїх досліджень бачить загрози для суспільства й громадян, а не для держави й її інституцій.

В розвиток цієї теми, Євген Золотарьов визначив національні інтереси як сукупність інтересів українських громадян, а не державних чи недержавних інституцій. «Саме з такої точки зору ми збираємось ці інтереси захищати», - зауважив Євген Золотарьов.

Заява Громадянської партії ПОРА

Хронічна тимчасовість органів влади породжує системну кризу української держави. Це робить всі її уряди, включно з урядом Януковича, неспроможними чинити спротив відвертому політичному тиску ззовні і зсередини. Цей тиск має виразні економічні та соціальні складові, і його виразники не приховують своєї мети – припинення існування України як незалежної суверенної держави.

Гострий дефіцит відповідальності у чинних політичних лідерів на догоду власним амбіціям загострює цю кризу і ставить під удар національну безпеку України.

Громадяни України виразно бачать ці процеси і засуджують їх. Громадянська партія ПОРА констатує, що справжня опозиція нинішній владі давно сформована. Але не з політиків, а з громадян, які на парламентських виборах голосували за радикальні зміни в суспільстві. Ці громадяни чітко вказують на тривожні симптоми в суспільстві, безпека і оборона якого знаходиться в загрозливому стані.

Тому Громадянська партія ПОРА заявляє про створення експертної Ради з питань національної безпеки та оборони, щоб скоординувати інтелектуальні зусилля громадянської опозиції в цьому напрямку.

Експерти з будь-яких політичних сил, партій, державних чи недержавних організацій, залучені до діяльності цієї Ради, проводитимуть оцінку діяльності органів влади на предмет відповідності національним інтересам України, і робитимуть їх предметом широкого публічного обговорення, щоб гарантувати подальший розвиток української демократії і громадянського суспільства.