Екс-губернатор Сумської області Володимир ЩЕРБАНЬ не має жодних юридичних обмежень для повернення до США.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив американський адвокат екс-губернатора Сумської області Володимира ЩЕРБАНЯ Хореа МОКАНУ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Суд не наклав ніяких штрафів чи обмежень на повторний в`їзд до США або на отримання будь-яких віз», - сказав Х.МОКАНУ.

Відео дня

Адвокат наголосив, що В.ЩЕРБАНЬ повернувся до України на підставі рішення суду про добровільний від`їзд, а не про добровільну депортацію. «Для того, щоб одержати дозвіл на добровільну депортацію, спочатку мав бути виданий ордер про депортацію. Ніяких слухань з питання депортації пана ЩЕРБАНЯ не призначалося і не проводилося, і таким чином, наказ про депортацію не видавався. Особи, які підлягають добровільній депортації, втрачають право на повернення до США на строк від 5 до 10 років, або назавжди», - зазначив Х.МОКАНУ.

При цьому адвокат уточнив, що В.ЩЕРБАНЯ супроводжували спеціальні агенти ФБР до літака в аеропорту Майамі, а потім – до трапа літака в Нью-Йорку. «Це звичайна процедура. При поверненні пана ЩЕРБАНЯ до України в літаку знаходилися я і його український адвокат. Супровід агентами до трапа літака необхідний для того, щоб переконатися, що пан ЩЕРБАНЬ дійсно залишив США, і на підставі цього повернути йому заставу», - сказав Х.МОКАНУ.

За кілька хвилин до зустрічі адвокатської команди В.ЩЕРБАНЯ з представниками ЗМІ серед журналістів була поширена стенограма прес-конференції, яку згодом зачитували всі адвокати. Х.МОКАНУ уточнив, що текст стенограми був підготовлений наперед кожним адвокатом. У стенограмі інформація була подана англійською і російською мовами.

Як повідомляв УНІАН, В.ЩЕРБАНЬ 4 листопада повернувся до України зі США, де він був затриманий 12 жовтня 2005 року за порушення візового режиму. Після прибуття до України В.ЩЕРБАНЬ був доставлений до Генпрокуратури, яка вирішила відпустити його на поруки народних депутатів від Партії регіонів.

В Україні В.ЩЕРБАНЯ звинувачують в здійсненні ряду тяжких злочинів, таких як зловживання службовим становищем, перевищення службових повноважень, здирство, шахрайство з фінансовими ресурсами тощо.

В.ЩЕРБАНЬ обіймав посаду голови Сумської ОДА з грудня 2002 року по січень 2005 року.