Українська гельсінська група (УГГ) сьогодні відзначає 30-річчя з дня створення.

Як зазначив на прес-конференції в УНІАН, присвяченій цій події, народний депутат України, політв’язень, один із засновників УГГ Левко ЛУК’ЯНЕНКО, створенню Гельсінської групи передувала низка подій. При цьому він нагадав, що 1 серпня 1975 року в столиці Фінляндії був підписаний акт Наради з безпеки та співпраці в Європі (НБСЄ), який відкрив юридичну можливість легально і законно боротися з порушенням прав людини.

Л.ЛУК’ЯНЕНКО зазначив, що цим скористалися московські правозахисники і створили Московську групу сприяння створенню Гельсінських угод. За його словами, після цього, за ініціативою письменника Миколи РУДЕНКА, 8 листопада 1976 року в Україні почала діяти Українська гельсінська група, яка об’єднала людей різних національностей. Л.ЛУКЯНЕНКО підкреслив, що 24 члени групи відбували ув’язнення в концтаборах та психлікарнях. Деякі з них загинули в неволі.

Відео дня

Л.ЛУК’ЯНЕНКО наголосив, що завжди пишатиметься тим, що був членом Гельсінської групи.

Як повідомили учасники прес-конференції, в рамках святкування ювілею Гельсінської групи сьогодні відбудеться панахида на могилі Патріарха Володимира (у Києві на Софійській площі – УНІАН). Крім цього, сьогодні в Будинку вчителя відбудеться вечір пам’яті Надії Світличної. А завтра Українська гельсінська спілка з прав людини, що була створена 1 квітня 2004 року, проведе семінар на тему: “Права людини: вчора та сьогодні”.

Виконавчий директор Української гельсінської спілки з прав людини Володимир ЯВОРСЬКИЙ наголосив, що основною частиною святкування будуть урочисті збори громадськості, що відбудуться завтра. Він також зазначив, що на зборах будуть присутні більше 20 членів УГГ, представники Гельсінського руху з інших країн, а також Президент України Віктор ЮЩЕНКО та посли держав-учасниць Гельсінського процесу.