Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією вирішив надати фінансування для програми «Підтримка профілактики ВІЛ/СНІДу, лікування та догляду для найуразливіших груп населення України» на 2007 – 2011 роки з загальним бюджетом понад 151 мільйон доларів США.

Прес-конференція з цієї нагоди відбудеться 8 листопада, з 10:30 до 11:30 у приміщенні УНІАН за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 4.

Відео дня

На прес-конференції з промовами виступатимуть:

Олександр Орда, перший заступник міністра, Міністерство охорони здоров‘я України;

Андреас Тамберг, портфоліо-менеджер у країнах Східної Європи та Центральної Азії, Глобальний

фонд для боротьби зі СНІД, туберкульозом та малярією;

Анна Шакарішвілі, координатор, Об‘єднана програма ООН з ВІЛ/СНІД в Україні;

Андрій Клепіков, виконавчий директор, МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні»;

Ганна Ходас, директор програм, ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ».

Ведуча прес-конференції – Лайма Гейдар, фахівець з програм комунікації, МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

Додаткова інформація:Третього листопада, в рамках 6-го конкурсу заявок, Правління Глобального фонду ухвалило рішення про надання 85 нових грантів для протистояння трьом хворобам – СНІД, туберкульоз та малярія – із загальним бюджетом 847 мільйонів доларів США. Віднині портфоліо проектів, що фінансуються Глобальним фондом, складає 6,6 мільярдів дол. США: кошти розподілилися між 460 грантовими програмами в 136 країнах світу. Серед нових грантів – і грант Україні.

«Заявка України – друга за обсягом п’ятирічного фінансування серед затверджених грантів в усьому світі», – говорить Андреас Тамберг, портфоліо-менеджер у країнах Східної Європи та Центральної Азії, Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. – «Це свідчить про нашу занепокоєність перспективами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в країні. Ми сподіваємося, що з додатковим фінансуванням Україна зможе оперативно розширити програми профілактики та лікування».

Заявку України на 6-й раунд із загальним бюджетом понад 151 мільйон доларів США на п’ять років було затверджено в серпні місяці цього року Національною координаційною радою з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу на чолі з Віце-прем’єр міністром України. Першочерговий наголос в новому проекті зроблено на профілактичну роботу. Основними виконавцями програми визначено Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні та Всеукраїнську мережу людей, які живуть з ВІЛ.

Згідно процедур Глобальний фонд укладає угоди спочатку на перші два роки реалізації програми, отже у випадку України йдеться про 29,649,187 дол. США на 2007-2008 роки. Задля підписання грантової угоди Україна має виконати низку вимог. Зокрема, йдеться про забезпечення належного рівня фінансування програм з ВІЛ/СНІДу з державного бюджету, позитивне вирішення  ситуації з кредитом Світового банку, який було призупинено, підтримку з боку держави впровадження програм замісної терапії для споживачів ін’єкційних наркотиків, які досі є рушійною силою епідемії ВІЛ/СНІД в Україні.

За стандартною процедурою Глобального фонду в найближчі 6 тижнів Україна має представити ґрунтовні роз’яснення щодо цих та інших питань, які безпосередньо пов’язані з наданням гранту. Переговорний процес може тривати 4-5 місяців, отже за оптимістичним сценарієм нова програма за підтримки Глобального фонду може запрацювати з березня - квітня 2007 року.

Наразі Україна успішно виконує грант Глобального фонду, який було присуджено в рамках 1-го раунду фінансування в 2002 році. Головним досягненням програми, яку сьогодні реалізує Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні, є розширення програм лікування ВІЛ-інфікованих осіб за допомогою антиретровірусної терапії. Станом на 1 листопада 2006 року завдяки поточному гранту на лікуванні знаходиться 3 431 пацієнт.