09 листопада 2006 року об 11.00 у приміщенні УНІАН відбудеться прес-конференція за темою: „Реформування системи колективного управління авторськими правами в Україні. Всеукраїнський з’їзд авторів: рішення та перспективи”.

Організатор - Всеукраїнська громадська організація „Автор”.

Інформація про Всеукраїнській з’їзд авторів

Відео дня

Перший Всеукраїнській з’їзд авторів, що відбувся на  початку жовтня (10.10.06), проголосив про реформування системи охорони авторських правами.

Подія відбулася в приміщенні Київського міського будинку вчителя за ініціативи оргкомітету, до складу якого увійшли представники Національної спілки композиторів України, Національної спілки письменників України, Державного підприємства «Українське агентство з авторських та суміжних прав» Міністерства освіти і науки України (ДП УААСП) та Всеукраїнської громадської організації „Автор”.

На з’їзді обговорювались питання реформування системи колективного управління авторськими правами та створення на базі ДП УААСП недержавної, некомерційної, громадської організації, на чолі якої стоятиме Рада авторів, аби самі автори могли активно впливати на розвиток та вдосконалення системи колективного управління авторськими правами в Україні. Характерно, що в Державному департаменті інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України зареєстровано 10 організацій колективного управління авторськими правами, сфери діяльності яких часто пересікаються. Така ситуація стала можливою лише тому, що у державі не існує чітких критеріїв відносно того, хто може здійснювати колективне управління правами авторів.

Як авторам, так і користувачам авторських творів досить важко визначитись з якою саме організацією співпрацювати. Де будуть надійніше захищені права авторів та своєчасно виплачуватись авторська винагорода, з якою із існуючих організацій мають укладати ліцензійні договори користувачі авторських творів. В індустріально розвинутих демократичних країнах, насамперед, Західної Європи, Європейського Союзу, Північної Америки та у багатьох країнах колишнього Союзу, державні організації колективного управління реформовано у недержавні, некомерційні об’єднання суб’єктів авторського права, сфери діяльності яких чітко розмежовані. Учасники наголошували й на тому, що реформування системи колективного управління сприятиме підвищенню ефективності охорони права інтелектуальної власності в Україні, що є необхідною передумовою вступу до Світової Організації Торгівлі та Європейського Союзу.

 

Усвідомлюючи відповідальність авторів за формування цивілізованої системи охорони авторського права в Україні, Всеукраїнський з’їзд авторів прийняв Рішення:

1. Визнати Всеукраїнську громадську організацію «Автор» правонаступником державного підприємства «Українське агентство з авторських та суміжних прав» Міністерства освіти і науки України.

3. Затвердити кількісний та персональний склад Ради Авторів.

4. Доручити Раді Авторів довести Рішення з’їзду до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо передачі функцій державного підприємства «Українське агентство з авторських та суміжних прав» Всеукраїнській громадській організації «Автор».

Довідки за тел. 234-29-04