Директор Центру соціальних досліджень “Софія” Андрій ЄРМОЛАЄВ називає заяви народного депутата від “Нашої України” Петра ПОРОШЕНКА початком кризового варіанту розвитку подій.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

“Фактично було проголошено, що обирається кризовий варіант розвитку подій”, - сказав А.ЄРМОЛАЄВ.

Відео дня

Він зазначив, що зробив свій висновок, виходячи з того, що вчора в ефірі телеканалу “1+1” П.ПОРОШЕНКО заявив про бажання “Нашої України” відмінити політичну реформу; про те, що партія і, відповідно, блок можуть вести себе відмінно від Президента, а також виходячи із тези про бажання нового переоб’єднання помаранчевих сил. “Я думаю, нескладно сконструювати можливий сценарій розвитку подій, враховуючи заявлене”, - сказав політолог.

За словами А.ЄРМОЛАЄВА, це дуже тривожний симптом, якій свідчить про те, що політики працюють на знищення один одного.

“Вчора я не дуже добре почував себе після цих слів, оскільки я дуже добре розумію, що може бути далі. Питання не лише в тому, що “Наша Україна” спробує відмінити політичну реформу. Питання полягає в тому, що це той сценарій, якому не буде відповідей ні у суспільстві, ні у політиків, як відходити з цієї кризи”, - наголосив політолог.

Він зазначив, що за такого розвитку подій можлива не лише конституційна криза – криза, в якій органи влади не зможуть виконувати свої функції, - але й політичне протистояння з елементами “відкритого протиборства”.

У зв’язку з цим А.ЄРМОЛАЄВ порівняв події кінця 2006 року в Україні з подіями 1993 року в Росії, які, як відомо, завершилися розстрілом Білого дому.

“Тоді ця криза теж розпочиналася спочатку з конфлікту амбіцій, потім з неможливості домовленості, потім з кризового варіанту як можливої “маленькой победеносной войны”, - сказав А.ЄРМОЛАЄВ.

Він не виключив, що такий кризовий варіант розвитку подій Президенту України пропонують ті політики, які програли “помаранчеві” переговори по коаліції і не змогли настояти на вигідних умовах при переговорах щодо формування широкої коаліції.

“Риторичне запитання: розуміють автори ідеї, що можливий такий варіант? Я стверджую, що розуміють... Але я стверджую: керованими бувають лише перевороти, жодна революція не буває керованою”, - наголосив А.ЄРМОЛАЄВ.