Україна щорічно продає зброю в середньому на суму 650-700 млн. дол.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив директор Центру дослідження армії, конверсії і роззброєння Валентин БАДРАК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, Україні вдається зберігати лідерство на світовому ринку озброєнь в декількох сегментах. При цьому, зазначив експерт, роль держави в цьому процесі виявилася мінімальною: найсерйозніші розробки нових систем зброї були здійснені за відсутності державного оборонного замовлення, поза програмами, які фінансуються як бюджетні асигнування на потреби оборони.

Відео дня

В.БАДРАК зазначив, що у більшості держав - лідерів ринку замовлення для власних силових структур коливаються від 25% до 40%, а в Україні ця цифра не перевищує 5%. У ряді випадків розробки, що були початі у середині і наприкінці 80-х років, були завершені за допомогою вкладення оборотних коштів спецекспортерів.

За його словами, близько 70% нових систем озброєнь і військової техніки створені або в ініціативному порядку, або при супроводі держави – в особі військового відомства. Внаслідок цього переважна більшість нових розробок прийнята на озброєння, проте Міністерство оборони їх не може придбати або придбаває мізерними партіями.

Експерт також відзначив, що частка недержавного сектора стає все більш вагомою в життєдіяльності ОПК, незважаючи на те, що близько 90% підприємств ОПК все ще перебувають в державній власності.

За його словами, найбільший експортний успіх мають ті розробки озброєнь і військової техніки, які є уніфікованими і складають (доповнюють) якісний ряд великих систем зброї. Наприклад, українська ракета, створена для стрільби з танка, має версії для легкої бронетехніки, для вертольотів, а також може використовуватися як переносний (яку можна возити в автомобілі) протитанковий керований ракетний комплекс. Разом зі створеними в роки незалежності системами захисту для бронетехніки, відповідними тренажерними системами, маскувальними конструкціями вони помітно посилюють експортний потенціал всіх видів бронетехніки в цілому, додав В.БАДРАК.

Він також повідомив, що в середньому за останні 5 років Україна збільшувала продаж зброї від 4-5% до 8-10% щорічно, проте світовий ринок озброєнь зростає більш як на 20% щорічно.