З 11 по 26 листопада в Києві в Українському домі пройде виставка, присвячена творчості художника Алі (Федора) Ізенбека.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН, академік Малої академії мистецтв, голова Фонду пам’яті Юрія Миролюбова – організатора виставки - Володимир ПЕРЕГИНЕЦЬ. Завдяки коштам фонду роботи А.Ізенбека та рукописи Ю.Миролюбова повернуті в Україну.

За словами В.ПЕРЕГИНЕЦЯ, глядачам будуть запропоновані твори, що пролежали в законсервованому стані 60 років.

Відео дня

“Те, що вони побачили світ, є історичним явищем з багатьох точок зору”, - переконаний він.

Водночас В.ПЕРЕГИНЕЦЬ зазначив, що, перш за все, пов’язує ім’я А.Ізенбека з тим, що він знайшов древні дощечки, які лягли в основу “Велесової книги”, яка має дуже цінне значення в історії сучасної України.

В.ПЕРЕГИНЕЦЬ зазначив, що народився А.Ізенбек 3 вересня 1890 р. в Самарканді. Отримав освіту у кадетській морській школі, паралельно брав уроки в академії мистецтв в Санкт-Петербурзі. Пізніше навчався у паризькій школі мистецтв. Як художник-замальовник брав участь в наукових експедиціях. В 1914 році його мобілізували на фронт, де він пробув до початку революції. Добровільно вступив в Армію генерала Врангеля і в 1919 р. в чині полковника вже командував дивізіоном. Того ж року, перебуваючи з військами на Харківщині в садибі Донець-Захаржевських–Задонських, А.Ізенбек знайшов дерев’яні дощечки з невідомою писемністю. “Як виявилось згодом, ця знахідка стала світовою сенсацією. Вона показала існування слов’янської писемності набагато раніше, ніж до цього було прийнято вважати”, - підкреслив В.ПЕРЕГИНЕЦЬ.

В 1919 р. А.Ізенбек емігрував з частинами білої армії за кордон. Там він малював картини та викладав мистецтво. В 1926 р. він познайомився з таким самим військовим мігрантом Ю.Миролюбовим – письменником та істориком, який займався слов’янською старовиною. Ю.Миролюбов перший переклав древні написи на дощечках, які зберігав А.Ізенбек.

Художник помер в 1941 році. Багато його картин до останнього часу залишались у вдови Ю.Миролюбова. Перебуваючи в Німеччині в 90-х р., В.ПЕРЕГИНЕЦЬ познайомився з вдовою, якій на той час було вже 90 років. У 2002 р. вона передала В.ПЕРЕГИНЕЦЮ всі архіви, пов’язані з діяльністю її чоловіка, та картини А.Ізенбека. На сьогодні нараховується близько 150 робіт художника, які зараз повертаються з реставрації, сказав В.ПЕРЕГИНЕЦЬ.