Шевченківський районний суд Києва відмовив у задоволенні позову доньки художниці Тетяни Яблонської Гаяне АТАЯН про захист авторського права.

Про це повідомили адвокати Г.АТАЯН Андрій КАРНАУХОВ, Катерина ТКАЧЕНКО і Андрій КОЗЛОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«На жаль, ми вимушені констатувати непрофесійний підхід суддів до вирішення таких спорів. Суд на самому початку відмовив правонаступниці у праві спростувати авторство робіт Т.Яблонської і неправильно трактував терміни «авторське право» і «суміжне право», - сказав А.КАРНАУХОВ.

Відео дня

У свою чергу А.КОЗЛОВ повідомив, що суд відмовився від проведення експертизи на авторський почерк Т.Яблонської робіт «Седнів», «Збір урожаю», «На базар», «Весілля», які експонувалися на виставці, організованій товариством з обмеженою відповідальністю «Естамп» у приміщенні Київського музею російського мистецтва з 10 червня по 15 липня 2004 року. «Крім того, суд відмовився викликати свідків, які є фахівцями і дослідниками творчості Т.Яблонської і які могли свідчити, що ці роботи не властиві стилю і почерку художниці», - сказав А.КОЗЛОВ.

К.ТКАЧЕНКО уточнила, що суд також відмовився викликати на засідання художника Олександра ШУЛЬГАНА, який визнав своє авторство картини «Весілля». «Ми зі свого боку зробили все, щоб пояснити суду важливість цього спору. Але суд не взяв до уваги навіть письмової заяви Тетяни Яблонської, яка спростувала своє авторство виставлених робіт. Крім того, є також її рукописне свідоцтво про історію картини «Весілля», оригінал якої представлений в Харківському художньому музеї. Згідно з рукописом, Т.Яблонська роповідає, що цю картину вона писала в декілька шарів, які істотно змінили версію і зміст картини. Наприклад, Т.Яблонська стверджує, що на одному з перших шарів на картині присутній персонаж піонера, який потім було покрито новим шаром і в останній версії картини вже не присутній», - пояснила вона.

О.ШУЛЬГАН повідомив, що впізнав свою роботу «Весілля» в одному з телевізійних репортажів. «Це моя робота студентських років. Ця картина була вкрадена у середині 90-х років, коли була зламана моя майстерня. Було порушено кримінальну справу, декого знайшли, дещо повернули. Але 25 моїх робіт, як і раніше, «гуляють» в Києві», - сказав він.

Адвокат А.КОЗЛОВ зазначив, що Шевченківський районний суд Києва відмовився зажадати матеріали цієї справи з Подільського районного суду столиці.

Адвокати Г.АТАЯН також повідомили, що направили апеляційну скаргу на рішення Шевченківського районного суду Києва до Апеляційного суду столиці.

Т.Яблонська померла 17 червня 2005 року.