Харківська обласна організація Народного руху України заявляє, що не допустить знесення пам’ятного знака – Каменя УПА, який знаходиться в Харківському Молодіжному парку.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві НРУ Харківщини з приводу підтримки 26 жовтня Харківською обласною радою пропозиції комуніста-депутата облради Леоніда СТРИЖКА щодо знесення цього пам’ятного знака.

Як нагадують в НРУ, Камінь УПА було встановлено Харківською крайовою організацією НРУ ще в 1992 році з дозволу Харківської міської ради на чолі з Євгеном КУШНАРЬОВИМ в пам’ять про полеглих вояків Української повстанської армії в боротьбі за незалежність України. Водночас вчора на сесії облради Л.СТРИЖКО, аргументуючи свою пропозицію, “висловив хворобливу думку про те, що такого роду “наочна агітація” (Камінь УПА) є “блюзнірською” по відношенню до радянських ветеранів і населення, яке пережило окупацію”.

Відео дня

За словами авторів заяви, досі єдиний на Харківщині пам’ятний знак воїнам ОУН-УПА – Камінь УПА в тихому місці Молодіжного парку нікому не заважав. До нього двічі-тричі на рік приходили місцеві патріоти України для вшанування загиблих вояків УПА.

Як переконані в НРУ, “підтримка цього святотатського запиту Л.СТРИЖКА Харківською облрадою стало черговою ланкою в ланцюгу істеричного наступу на українські національні цінності з боку харківської антиукраїнської влади, яка складається з представників Партії регіонів, Комуністичної та Прогресивно-соціалістичної партій”.

Так, за словами авторів заяви, “спочатку 14 жовтня ц.р. представники «регіоналів», «симоненківців» та «вітренківців» за потурання Харківського міськвиконкому всіляко намагалися завадити місцевим національно-демократичним організаціям проведенню ходи та мітингу з вшанування пам’яті загиблих вояків УПА. Хода і мітинг відбувалися під постійними провокаційно-обструкційними діями з боку представників антиукраїнських сил з постійними непристойними вигуками і жестами, свистом, завиваннями сирен”. Потім, 21 жовтня ц.р. Харківський міський голова Михайло ДОБКІН у прямому ефірі Харківського обласного державного телебачення, “намагаючись показати «високий» рівень ерудиції, відповідаючи на одне з запитань, добалакався до того, що ходу національних демократів Харкова 14 жовтня назвав «нєдобітим двіженієм» і прирівняв… до ходи геїв у Москві. Як-то кажуть, приїхали…”, зазначається у заяві НРУ Харківщини.

У зв’язку з цим Харківська обласна організація НРУ вважає, що такі дії харківської міської влади, висловлювання Харківського міського голови М.ДОБКІНА та звернення депутатів на кшталт звернення Л.СТРИЖКА, переслідують одну просту річ: нагнітанням ажіотажу та істерії навколо питання УПА, НАТО тощо.

Харківська обласна організація НРУ попереджає харківську владу, що спекуляції місцевої «регіональної» влади на українських національних цінностях є вкрай небезпечними з огляду на збереження в Харкові та області миру і спокою, а також чекає від Харківського міського голови М.ДОБКІНА вибачень за образу представників національно-демократичних сил, висловлену ним в ефірі Харківського обласного державного телебачення 21 жовтня 2006.

“Ми твердо заявляємо Харківській обласній та міській «регіональній» владі: «Руки геть від українських національних святинь!», «Руки геть від Харківського Каменя УПА!», наголошується в заяві.