25 жовтня в УНІАН відбулася  прес-конференція  на тему: "Соціальна криза в місті Світловодськ Кіровоградської області пов’язана із незаконною відставкою міського голови". В прес-конференції прийматимуть участь -  лікар районної лікарні  Валентина Головатюк,  приватний підприємець Ніна Волошська,  депутат міськради  Олександр Возний.

Депутат Світловодської  міськради  Олександр Возний: «10 жовтня сесія міської ради  м.Світловодську Кіровоградської області прийняла рішення про дострокове припинення повноважень Світловодського міського голови Павла Солодова. Звичайно, це можна вважати локальним конфліктом, недостойним уваги такої поважної аудиторії, якби не одне але…

Справа в тому, що 13 жовтня поточного року, досить поважна газета „Голос України”  №191 (3941) розмістила замітку „Відставка”.

Відео дня

Однак інформація подана в ній не дуже коректна. І так як газета має статус „Газети Верховної Ради України”, цей локальний конфлікт вийшов за межі регіону, що і змусило нас, представників громадськості, звернутися з висвітленням нашої точки зору.

Перш з все хочу повернутися до публікації: ( витяг з статті):  «Підставою для прийняття такого рішення стали виснов¬ки тимчасової контрольної комісії міськради з перевірки ви¬конання повноважень міським головою та виконавчими ор¬ганами ради. Павлу Солодову інкримінують невиконання Конституції України, законів „Про місцеве самоврядуван¬ня”, „Про звернення громадян”, „Про прокуратуру”, а також лобіювання власних інтересів у питаннях з оренди землі і висловити свою думку. По-перше, встановлювати факт порушення Конституції та законів України мають судові та правоохоронні органи, а ніяк не комісія міської ради.

По-друге, правову оцінку діям сесії міської ради уже дала Прокуратура Кіровоградської області, надіславши до виконкому Протест на рішення сесії міської ради „Про вираження недовіри та дострокове припинення повноважень міського голови П.В.Солодова” від 10.10.2006 №135, датований 20 жовтня 2006 року №07/1 – 3951 вих. (копія протесту пропонується.)

Крім того, я провів власний аналіз дотримання законодавства при прийнятті цього рішення міської ради. Не буду перераховувати всі факти недотримання законодавства (список пропонується), скажу лише, що під сумнівом дотримання положень шести статей Закону  України „Про місцеве самоврядування в Україні”, … статей Закону  України „Про статус депутатів місцевих рад” та шести статей Регламенту Світловодської міської ради. Для прикладу мені, депутату міської ради, висновки тимчасової депутатської комісії були надані лише 17 жовтня (через тиждень після сесії) після двох депутатських звернень (відповідь Френкеля додається).

Залишимо поки, що правові аспекти цієї справи на розгляд юристів. Краще розглянемо суспільно-політичні наслідки.   

На сьогодні у місті склалася критична ситуація. Думки громади розділилися, переважна частина виборців підтримують міського голову і готові на неординарні дії. Нам ледве вдалося уникнути можливого конфлікту і не допустити мітингу на підтримку міського голови, який планувався поблизу стратегічного об`єкту - Кременчуцької ГЕС (звернення пропонується).

Для розяснення ситуації необхідно повернутися до передісторії подій.

Отже, 26 березня завершилися місцеві вибори. На виборах міського голови, переконливо (більше 10-ти тисяч (34,7%), з перевагою у півтори тисячі голосів над ближчим конкурентом) переміг Павло Солодов. Але до роботи зміг приступити лише в середині травня цього року, так як з березня по травень змушений був захищати вибір громади у різних судових інстанціях.

Першою пропозицією до депутатських фракцій було укладення „МЕМОРАНДУМу про об’єднання зусиль конструктивних політичних сил м.Світловодська та Світловодського міського голови” (копії пропонуються), тобто планувалося залишити передвиборчі баталії і приступити до конструктивної діяльності на користь жителям міста. Зворотня реакція відсутня. Тобто з перших днів міський голова зіткнувся з відвертою протидією певної групи депутатів. Більше того, підготовка кожної сесії міської ради починалася з розповсюдження інформації про імпічмент.

Але робота по забезпеченню життя міста тривала. За перші пять місяців є певні успіхи. Хочу щоб мої (колеги, друзі, сусіди, однодумці - як краще?) продовжили цю тему.

Можна говорити, що було зламано діючу раніше систему "влада - громада". Влада повернулася обличчям до людей. Звісно не всім це було до вподоби.

Виникає питання - то які причини конфлікту. Як виявляється справа не в ідеях, а в бізнесових та особистих інтересах. Знаючи ініціаторів цих "реформ" я можу стверджувати, що події, які розгортаються в місті є прямим наслідком змови депутатських груп міської ради, об’єднаних спільною метою - вирішення власних чи корпоративних інтересів.

З одного боку, у міській раді існує група „ображених” депутатів, які, ставши депутатами, з різних причин не отримали посад чи доступу до власності, заради яких, власне, і  „пішли в депутати”.

З іншого - група депутатів, які намагаються взяти реванш за програш на виборах Світловодського міського голови у березні поточного року, маючи на меті привівши до влади слухняного, прирученого міського голову, отримати безмежний контроль над містом, скупивши за безцінь все майно територіальної громади (демонструється відеозапис).

Цинічно прикриваючись „благородною” ідеєю - „захистом виборців” ці депутати, зверніть увагу - обрані за загальним списком, в той же час грубо порушують право виборців на власний вибір, ігноруючи волю жителів міста висловлену 26 березня 2006 року, які прямим голосуванням обрали міського голову.

Ситуація критична. Справедливість буде відновлено, рішення сесії про відставку міського голови буде скасовано. Але де гарантія, що подібне не повториться через місяць, два. Така деструктивна позиція депутатів міської ради не матиме позитивного впливу на діяльність ради в цілому.

На сьогодні вихід один - ініціювати процес розпуску Світловодської міської ради та проведення повторних виборів.