Привод для прес-конференції: розповсюдження органами МВС України у ЗМІ стосовно діяльності Програми «Капітал».

Головна тема: спростування інформації, розповсюдженої органами МВС України у ЗМІ стосовно діяльності Програми «Капітал».

Анонс теми:

Відео дня

ТОВ «УГ «Капітал» надає посередницькі послуги населенню та підприємствам – учасникам стосовно придбання ними товарів, не вилучених з обігу, на умовах договорів про участь у програмі «Капітал» (удосконалений різновид програми, адаптований під цивільне та господарське законодавство України, на кшталт  програми «каси взаємодопомоги», що існувала на багатьох підприємствах у часи СРСР). Ця діяльність є альтернативною банківському кредитуванню, кредитним спілкам і т.і. Громадяни України мають можливість за досить низьким відсотком від суми (приблизно до 8 % (фіксований, незмінний) - вартість послуг, які надаються підприємством) придбати будь-який товар.

Товариство має приблизно 60 консультативних центрів на всій території України в 39 населених пунктах у всіх обласних центрах і в Києві. На товаристві працює до 200 чоловік. Клієнтами підприємства являються приблизно 8 000 громадян України.

На сьогодні відсутня нормативно правова база, яка б надавала можливість державним органам (Держфінпослуги, Національний банк) контролювати діяльність ТОВ «УГ «Капітал» і подібних підприємств щодо надання даного виду послуг громадянам України. Аналогічні та подібні за змістом, метою та направленням програми придбання товарів у групах офіційно існують та працюють в Україні понад 9 років. Держфінпослугам відомі дані програми і компанії, які надають дані послуги. В 2005 року Держфінпослугами розроблений відповідні ліцензійні умови. Міністерство Юстиції не провело відповідної реєстрації, в зв’язку з тим, що в ЗУ «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» відсутній відповідний вид фінансової послуги. Відповідний проект змін до вказаного Закону Держфінпослуг відправило до Верховної Ради ще в травні 2006 року, але на сьогодні слухання даного законопроекту не відбулося.

Діяльність ТОВ «УГ «Капітал» регламентується лише ЗУ «Про господарські товариства», податкових та іншим законодавством. ТОВ «УГ «Капітал» готове співпрацювати з Держфінпослугами з оформленням відповідного контролю діяльності товариства до нормативного врегулювання даного виду діяльності.

В зв’язку з наявністю відповідної прогалини в законодавстві правоохоронні органи неповністю розуміють про фінансово-господарські відносини, які тривають між товариством і громадянами-кліентами. Так в Закарпатській, Луганській, Харківській та Вінницькій областях відносно посадових осіб товариства порушені кримінальні справи за фактом шахрайства (ст.. 190 ККУ),  привласнення майна (ст..191 ККУ), порушення порядку зайняття підприємницькою та банківською діяльністю (ст.. 202 ККУ). Судової перспективи дані кримінальні справи не мають, їх розслідування затягнуться на кілька років. Будуть безперспективно витрачені трудові ресурси правоохоронних органів, створюватися відповідні перепони діяльності нашого товариства.

На сьогодні в судовому порядку скасована постанова про порушення кримінальної справи порушеної МВС в Луганській області. В результаті порушених кримінальних справ на підприємстві незаконно вилучено печатки, незаконно арештовані рахунки, на яких знаходяться гроші громадян, незаконно арештовано та вилучено майно товариства. А кримінальні справи порушені відносно фізичних посадових осіб. Підприємство не може вільно здійснювати свою господарську діяльність, не виконує своїх обов’язків перед громадянами України - клієнтами, немає можливості виконувати норми податкового законодавства, не сплачує податки. В подальшому підприємство буде змушене з вертатися з регресними позовами до правоохоронних органів, які арештували кошти, майно, з відшкодуванням відповідної матеріальної і маральної шкоди, що потягне додаткових витрат з державного бюджету.

До вивчення проблеми правоохоронні органі віднеслися поверхнево і амбіційно, не всебічно вивчили матеріали справ, не розуміють до якої соціальної напруги в державі серед населення може привести їхні незаконні вчинки і дії. Вони не бачать глобального вирішення питань в рамках держави і законодавчого врегулювання цієї діяльності. Вони підходять вузько і думають, що закривши підприємство вони цим виконають своє громадянський обов’язок і зменшать соціальну напругу.

Правоохоронні органи не можуть дати гарантії щодо повернення всім людям-клієнтам всіх їх коштів, так як діяльність товариства по договорам з фізичними особами розрахована на 10-20 років. Правоохоронні органи не будуть судитися з фізичними особами, які отримали оплату за товар по договору. 

Адміністратор програми «Капітал».

т.в.о. Директора

ТОВ «УГ «Капітал»                                            О.В. Білошкурський