Голова Правління ВАТ «Житомирхліб» Владислав БЄЛОБРОВ спростовує заяви про рейдерське захоплення підприємства й скороченні виробництва хліба, озвучені раніше головою Наглядової ради підприємства Олексієм ЛУЦАКОМ.

Як повідомив В.БЄЛОБРОВ на прес-конференції в УНІАН, виробництво хліба на трьох хлібозаводах, що входять до «Житомирхліба» не скоротилося й навіть зросло, зокрема, в серпні було вироблено 64-68 тонн/добу, а зараз виробляється 72-75 тонн/добу. При цьому він зазначив, що планується проводити модернізацію устаткування на підприємствах для поліпшення їхньої роботи.

Говорячи про підвищення в області цін на хліб, В.БЄЛОБРОВ пояснив цей крок підвищенням цін на основну сировину для хлібобулочної промисловості й зростанням цін на енергоносії, при цьому зазначив, що вартість хліба зросла на 5-6%, а не на 20%, як заявляв О.ЛУЦАК.

Відео дня

Разом із тим В.БЄЛОБРОВ заявив, що стурбований тим, що підприємство «Житомирхліб» знаходиться в заставі в банку «Аваль» по кредиту, до якого не має ніякого відношення.

Як повідомив юрист ВАТ «Житомирхліб» Андрій ГОМЗА, в 2004 році банк «Аваль» видав кредит на 25 млн. грн. підприємству Торговий дім «Гудвіл» (за даними О.ЛУЦАКА, корпорації «Гудвіл» належить 90,7% акцій «Житомирхліба»), в якого майна немає, й на забезпечення цього кредиту майно ОАО «Житомирхліб» було передане в заставу. «Термін виконання зобов`язання за цим кредитом закінчився на початку цього місяця. Кредит корпорація «Гудвіл» не повернула. І тепер «Житомирхліб» повинен відповідати всім своїм майном за зобов`язання іншого підприємства, до якого він не має ніякого відношення», - повідомив А.ГОМЗА.

«Ми не можемо повернути кошти за зобов`язаннями іншої компанії», - зазначив В.БЄЛОБРОВ . При цьому А.ГОМЗА повідомив, що підприємство одержало лист від банку «Аваль», датований 1 вересня поточного року, де йдеться про те, що частину кредиту необхідно погасити до 1 жовтня 2006 року. Як зазначив В.БЄЛОБРОВ, якщо кредит не буде погашено, підприємство «Житомирхліб» «буде виставлене на торги й продане за борги компанії «Гудвіл».

Як повідомляв УНІАН, 13 жовтня голова Наглядової ради ВАТ «Житомирхліб» Олексій ЛУЦАК заявив про рейдерське захоплення підприємства, й про те, що це негативно позначиться на ринку хліба в області.

Як повідомив О.ЛУЦАК, у серпні три хлібозаводи компанії захопила рейдерська група, що представляється новими власниками підприємства. На сьогодні один із заводів практично зупинився, друге підприємство передане в оренду, працює, фактично, тільки третій завод. Власник контрольного пакета акцій корпорація «Гудвіл», якій належить 90,7% акцій «Житомирхліба», усунена від управління власністю.

За словами О.ЛУЦАКА, на підприємствах компанії за останні два місяці виробництво хлібобулочних виробів скоротилося на 20%, що негативно позначається на ринку хліба в Житомирі й області. Він також повідомив, що у вересні й жовтні на 20% було підвищено ціну на продукцію компанії в Житомирі й області.

З приводу того, хто здійснив рейдерську атаку на підприємство, О.ЛУЦАК повідомив, що «це ті ж самі люди, які два роки тому захопили підприємства «Дніпромлин». Та сама рейдерська компанія, очолює яку людина з Росії, професійний рейдер». «Він вважає себе акціонером, вважає себе. власником підприємства, але ніяких документів, що підтверджують відношення цієї людини до «Житомирхліба» немає», - заявив О.ЛУЦАК. За його інформацією, «юрист із Дніпропетровська, який працює ніби за дорученням, який брав активну участь у захопленні підприємства «Дніпромлин», він теж зараз постійно знаходиться на підприємстві «Житомирхліб». При цьому О.ЛУЦАК підкреслив, що «ПАРШИНУ не належить жодного відсотка акцій компанії».

Щодо того, які бізнес-структури здійснили рейдерську атаку, О.ЛУЦАК повідомив, «вони працюють професійно. Для того, щоб називати конкретно, я повинен мати всі факти. Схема у нас є, і хто це, ми знаємо, але, на жаль, я не можу назвати».

Довідка УНІАН. ВАТ «Житомирхліб» - один із найбільших виробників хлібобулочних виробів в області, займає близько 80% ринку хлібобулочних виробів області.

За даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, 90,7% акцій ОАО «Житомирхліб» володіє ТОВ «Корпорація «Гудвіл».

За підсумками діяльності 2005 р. прибуток ВАТ «Житомирхліб» становив 12 млн. грн.

*** 13 жовтня прем`єр-міністр Віктор ЯНУКОВИЧ заявив, що Кабінет Міністрів узяв під контроль проблеми, пов`язані з рейдерством на українських підприємствах, і вважає їх наслідком недосконалості законодавства. «Це питання пов`язане з недосконалістю законодавства. Ми працюємо над тим, щоб поставити законодавчі бар`єри й не допускати цих процесів», - сказав він. Голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Анатолій БАЛЮК повідомив, що уряд планує створити спільну групу з боротьби з рейдерством. Робочу групу очолить віце-прем`єр-міністр, до її складу ввійдуть представники силових структур, Держкомісії з цінних паперів та інші.