12-13 жовтня 2006 року в столиці Швеції Стокгольмі відбулася Оглядова зустріч на високому рівні Сьодеркопінгського процесу. У зустрічі брали участь офіційні особи на рівні міністрів, які представляють органи притулку, міграції і прикордонного контролю Білорусі, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, Словаччини і України, а також представники Європейської Комісії, Шведської міграційної служби, Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, Міжнародної організації по міграції і Фінляндії - країни, головуючої в ЄС. Головою зустрічі виступав уряд Швеції.

Зустріч послужила механізмом розширення багатостороннього співробітництва між країнами-учасницями і дозволила визначити можливі спільні дії, направлені на взаємну підтримку і зміцнення потенціалу в управлінні міграцією і поліпшенні захисту осіб, що шукають притулку, і біженців, з особливим акцентом на потребі Білорусі, Молдови і України.

Головні цілі зустрічі: оцінити результати тематичних семінарів, проведених в рамках Сьодеркопінгського процесу в 2006 році, зокрема, семінару щодо міграційних тенденцій в Східній і Центральній Європі і регіональної зустрічі керівників центрів прийому осіб, що шукають притулку, а також відзначити досягнутий прогрес; проінформувати учасників про останні зміни в законодавстві ЄС у сфері притулку і міграції; розставити пріоритети і дати рекомендації з питань, які розглядатимуться в рамках Сьодеркопінгського процесу в 2007 році.

Відео дня

Сьодеркопінгський процес був ініційований в 2001 році з метою сприяння прикордонній співпраці між країнами, які вступають в ЄС, і кандидатами на вступ, з одного боку, і Білоруссю, Молдовою і Україною, з другого боку, з питань притулку, міграції і прикордонного контролю. Зараз процес охоплює десять країн, розташованих уздовж кордонів розширеного ЄС: Білорусь, Естонію, Угорщину, Латвію, Литву, Молдову, Польщу, Румунію, Словаччину і Україну. Фінансує процес ЄС, а реалізують його УВКБ ООН, ШМС і МОМ.

23 жовтня в 11-00 в УНІАН відбудеться прес-конференція  на тему: «Міграція, управління кордонами і захист біженців – Сьодеркопінгський процес (проект,  що фінансується Європейською комісією)». В прес-конференції візьмуть участь - регіональний представник Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні, Білорусі і Молдові  Симона Волькен,  глава місії МОМ в Україні Джеффрі Лабовіц;  аташе, делегація Європейської комісії в Україні, Білорусі і Молдове Бернард Богенспергер .  Потрібна акредитація. Телефон: 279-33-53, Е-mail: emart@unian.net.