Обсяг ринку інформаційних технологій (IT) в Україні в 2006 році зросте на 20% і досягне 2 млрд. дол. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН регіональний менеджер компанії IDC Володимир ПОЗДНЯКОВ.

«Український ринок інформаційних технологій розвивається динамічно, і зростання ринку, за оцінками IDC, порівняно з 2005 роком, становитиме 20%… або у вартісному вираженні ринок інформаційних технологій в Україні зросте з 1,7 млрд. дол. у 2005 році до 2 млрд. дол. у 2006 році», - сказав він.

Як передає кореспондент УНІАН, за словами В.ПОЗДНЯКОВА, за останні чотири роки, за оцінками фахівців IDC, зростання ринку інформаційних технологій становить 70%.

Відео дня

Обсяг ринку інформаційних послуг України поки що значно поступається ринку Росії (майже 15 млрд. дол. за оцінками IDC у 2006 р.) і Польщі (більше 6 млрд. дол.), хоча майже порівнянний із аналогічними ринками Чехії (близько 3 млрд. дол.) і Угорщини (2,5 млрд. дол.). Проте, Україна значно програє своїм конкурентам за витратами в країні на IT на душу населення. Так, якщо витрати в Україні на IT на душу населення становлять всього 43 дол., то в Румунії 61 дол., Росії – 99 дол., Польщі – 157 дол., Угорщині – 248 дол., в Чехії – 328 дол.

При цьому, кажучи про складові ринку інформаційних технологій в Україні, В.ПОЗДНЯКОВ відзначив, що «основним локомотивом ринку IT в Україні залишається продаж устаткування», тоді як частка продажів програмного забезпечення і IT-послуг поки що незначна.

Так, за оцінками IDC, більше 50% обсягу ринку інформаційних технологій в Україні припадає на комп`ютери і системи. IDC прогнозує, що в 2006 році кількість всіх проданих комп`ютерів (сервери, настільні і портативні комп`ютери) в Україні становитиме 1,5 млн. шт., що на 400 тис. комп`ютерів більше, ніж у 2005 році, і понад два рази більше, ніж у 2003 році (за оцінками IDC, в 2003 р. в Україні було продано 700 тис. комп`ютерів).

Проте, рівень проникнення комп`ютерів в Україні «ще далекий від насичення», - зазначив В.ПОЗДНЯКОВ. В Україні на 100 чоловік - всього сім комп`ютерів, тоді як в Росії - 14,6 комп`ютерів, в Польщі - 16,2, Угорщині – 16,5, в Чехії - 22,6.

IDC відзначає, що в структурі продажів комп`ютерів, як і раніше, лідирують настільні системи (десктопи), на які в 2005 році припало більше 85% (у кількісному вираженні), в 2006 році їх частка знизиться до приблизно 78%. Продажі настільних комп`ютерів в Україні перевищуватимуть продажі портативних комп`ютерів (ноутбуків) до 2010 року, сказав В.ПОЗДНЯКОВ.

Він даним IDC, ринок настільних систем в основному належить місцевим (локальним) складальникам, на яких припадає приблизно 97% ринку продажів десктопів. При цьому трохи більше 30% припадає на першу десятку виробників десктопів в Україні. На ринку ноутбуків в Україні спостерігається зворотна ситуація – більше 75% українського ринку ноутбуків (у кількісному вираженні) припадає на провідних світових виробників комп`ютерів. На ринку серверів зарубіжним виробникам належить приблизно 25% ринку, решта – місцевим складальникам.

Довідка УНІАН. IDC є компанією, що досліджує ринки IT, тенденції розвитку технологій, продукти і вендорів. Має більше 700 аналітиків у 43 країнах.

Починаючи з 1996 року, IDC пропонує дослідження ринків Центральної Азії і України, використовуючи своїх аналітиків у цих регіонах.

IDC є єдиною міжнародною компанією, яка спеціалізується на дослідженнях ринку і консалтінгу, що має місцеві офіси у всіх країнах Східної Європи і в колишньому СРСР.