Із 24 листопада по 1 грудня 2006 року в рамках Всенародного фестивалю Здоров’я, відбудеться Тиждень здорового харчування в Україні. Основною перлиною тижня стане виставка  продуктів функціонального та оздоровчого харчування „Мудрість природи” , що триватиме з 29 листопада по 1 грудня в Київському планетарії -  по вул. В.Васильковскій, 57/3

З приводу тижня здорового харчування задумано цикл прес –конференцій, теле,- радіо-уроків із цього актуального для кожного українця питання.

19 жовтня відбудеться перша прес-конференція цього циклу - „Харчування і майбутнє цивілізації”.

Відео дня

Люди завжди опікувалися тим як зберегти здоров’я, підвищити працездатність, продовжити період активного довголіття. Важливою запорукою цього є своєчасне постачання організмові необхідних речовин у відповідних кількостях і співвідношеннях. Встановлено, що харчовий раціон людини повинен включати близько 600 речовин, приблизно 96% із них мають ті чи інші лікувальні властивості.

Однак у сучасному харчуванні відбувається наступне: люди отримують досить калорій для підтримання життєдіяльності організму, але їм катастрофічно не вистачає деяких важливих компонентів, в тому числі вітамінів, мінералів, дієтичних волокон, жирних кислот. Внаслідок цього широко поширюються так звані “хвороби цивілізації” як ожиріння, цукровий діабет, сечо- та жовчокам’яна хвороби, шлунково-кишкові захворювання, артрити, сердечно-судинні захворювання, гіпертонія, рання імпотенція, алкоголізм і т.д., які давно уже не вважаються хворобами літніх людей.

Існує думка, що фундамент таких захворювань як ожиріння, діабет, атеросклероз, алкоголізм, закладаються в дитячому та юнацькому віці, коли є високим вживання рафінованого цукру і інших рафінованих продуктів. І якщо раніше, головною причиною ожиріння, вважалося надмірне вживання жирів та продуктів, багатих на холестерин, то тепер, головним аліментарним фактором, називають надлишкове вживання рафінованого цукру. Його також вважають причиною виникнення кишкових розладів і хронічних запорів, що призводять до захворювання вен нижніх кінцівок, шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчних шляхів і навіть алкоголізму.

Виникає питання: що робити? Потрібно розуміти, що повернення до натурального харчування з цілої низки причин практично неможливо. Однак відомо, що за допомогою корекції раціону харчування біологічно активними речовинами можна знизити кількість захворювань, пов’язаних із старінням на 80%, цукрового діабету і артриту – на 50%, хвороб серця на 25%, органів зору на 20%, судин на 10%.

Тому нова концепція харчування повинна базуватися на збереженні комплексу біологічно активних речовин традиційних харчових продуктів, розширенні їх асортименту і використанні природних комплексів біологічно активних речовин в якості компенсаціного доповнення до їжі. У цьому ж ракурсі варто розглядати і продукти функціонального харчування: не як панацею від усіх хвороб, не як загадкову чудо-пілюлю, а як постійну компенсацію до сучасної їжі.

У прес-конференції візьмуть участь наукові фахівці, представники компаній та організацій, що більше 10 років присутні на ринку України, в т.ч. генеральний директор ТОВ “Стевіясан”, лікар Вищої категорії Чорна В.П., канд.хім.наук, засновник-генеральний директор ТОВ “Сума технологій”, науковий консультант спеціалізованого підприємства “Апіпродукт”, канд.біол.наук Мулявко Н. О., генеральний директор МП ТОВ “Інулін,лтд” , канд.техн.наук Грушецький Р. І.,  голова громадської організації „Екологія і здоров”я”, лікар Вищої категорії Буцька Л., представник оркомітету виставки “Мудрість природи” канд. техн.наук Гріненко І.Г. Ви матимете змогу дізнатися про існуючі продукти здоров’я, про нові перспективні розробки, а також про природні джерела “здорового довголіття”, про нові для України компоненти здорової їжі або “харчування XXI сторіччя”.

Також під час конференції ви зможете дізнатися про основні заходи, мету, історію виникнення та плани розвитку Всенародного фестивалю Здоров’я та тижня здорового харчування в Україні. Після прес-конференції, під час фуршету, відбудеться дегустація оздоровчих продуктів. Усім учасникам прес-конференції будуть вручені сертифікати учасника, серед журналістів буде оголошений конкурс на кращу публікацію.

Для участі в конференції запрошені: заступник міністра Освіти і Науки, заступник міністра Молоді і Спорту, голова комітету із фізичного виховання та спорту Міністерства Освіти і Науки, представники Міністерства Охорони здоров’я, Міністерства Праці та соціальної політики України, Міністерства охорони оточуючого природного середовища України, громадських організацій, партій та блоків.

ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ ВІДБУДЕТЬСЯ 19 ЖОВТНЯ в 14.00, УНІАН (ХРЕЩАТИК, 4)