Колишній голова Правління Державного акціонерного товариства (ДАТ) «Чорноморнафтогаз» (м. Сімферополь, АР Крим) Ігор ФРАНЧУК негативно оцінює ініціативу Міністерства палива та енергетики України реструктуризувати компанію по окремих сферах діяльності. Про це І.ФРАНЧУК заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Стоїть одне завдання (у Мінпаливенерго - УНІАН) - розчленувати «Чорноморнафтогаз» на видобуток-транспортування-зберігання й не дати компанії вести видобуток газу…», - сказав І.ФРАНЧУК.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, «ініціатива (про реструктуризацію компанії - УНІАН) йде особисто від Бойка (Юрій БОЙКО - міністр палива та енергетики - УНІАН), «Чорноморнафтогаз» повинен бути чисто сервісною компанією - займатися бурінням…».

Відео дня

На думку І.ФРАНЧУКА, не можна допустити реструктуризації компанії. Він зазначив, що через декілька місяців у «Чорноморнафтогазі» складеться катастрофічна ситуація, якщо компанії не буде дозволено реалізовувати природний газ власного видобутку. Як пояснив І.ФРАНЧУК, газ, що видобувається «Чорноморнафтогазом» цього року, згідно з постановою уряду, може реалізуватися «виключно тільки населенню».

За його даними, через неможливість реалізувати свій природний газ, ДАТ «Чорноморнафтогаз» щомісячно одержує збитки в розмірі 18 млн. грн.

Нагадаємо, що НАК «Нафтогаз України» трьома своїми наказами від 29 серпня, 12 і 14 вересня поклав обов`язки глави Правління ДАТ «Чорноморнафтогаз» на Анатолія ПРИСЯЖНЮКА (до цього обіймав посаду віце-прем`єра АРК), хоча, як стверджує І.ФРАНЧУК, відповідно до статуту підприємства, рішення про переобрання голови Правління може приймати лише один орган - загальні збори акціонерів. Загальні збори акціонерів ДАТ «Чорноморнафтогаз» призначені на 31 жовтня.

Довідка УНІАН. ДАТ «Чорноморнафтогаз» входить до складу НАК «Нафтогаз України» і спеціалізується на розвідці й видобутку нафти й газу в акваторії Чорного та Азовського морів. ДАТ експлуатує 8 родовищ: 5 на морському (неглибоководному) шельфі Чорного та Азовського морів і 3 - на суші.

100% акцій «Чорноморнафтогазу» знаходяться в управлінні НАК «Нафтогаз України».

У 2005 році «Чорноморнафтогаз» збільшив видобуток природного газу на 10,3%, порівняно з 2004 роком, до 1 млрд. 253,9 млн. кубометрів, а також збільшив видобуток нафти й газового конденсату на 11,8%, або на 10,8 тис. тонн - до 84,1 тис. тонн, зокрема нафти – на 4%, до 10,5 тис. тонн.

У січні-вересні ц.р. «Чорноморнафтогаз» збільшив обсяги видобутку нафти й газового конденсату на 10,8%, порівняно з аналогічним періодом 2005 року, до 68,5 тис. тонн, а також збільшив обсяги видобутку природного газу на 2,2% - до 953,9 млн. кубометрів.