З 01.01.2007 року, згідно проекту Закону про Державний бюджет, закінчується дія пільг зі сплати ПДВ для виробників молока та м`яса. Ця пільга дозволяла виробникам акумулювати на своїх рахунках кошти для подальших закупівель необхідних ресурсів. Скасування нульової ставки ПДВ завдасть удару, насамперед, по виробникам молока. Серед них найбільш незахищеними є індивідуальні господарства. Нестабільність у цій царині турбує усіх учасників ринку молока та молокопродуктів, оскільки на переробні підприємства понад 70% молока постачають саме приватні молокоздавачі.

Проект Закону про Державний бюджет на 2007 рік “передбачає оподаткування операцій з продажу (поставки) сільськогосподарським підприємством сільськогосподарської продукції за ставкою податку 12 відсотків”. Замість цього здавачам продукції запропоновано посилену держпідтримку.

Учасники ринку наголошують на принципових вадах таких нововведень:

Відео дня

1. Значно збільшено “орбіту” руху коштів від держави до здавачів молока, що погіршує надійність цієї схеми. Зараз, при “нульовому” ПДВ, операторами державної підтримки виробникам молока є переробники. Вони повністю (на 96-98%% протягом останніх років) перераховують здавачам суми дотацій за продане молоко.

2. Відсутність досвіду у держави в обслуговуванні таких великих проектів. Адже молоко здають понад 1 млн. родин. І для підтримування нормального виробничого циклу, гроші їм слід перераховувати щодесять днів.

Натомість, є відомий молокоздавачам приклад нездатності держави забезпечити аналогічні нарахування та перерахунки. Так, виплати для заохочення виробників якісного молока, на які в держбюджеті 2006 р. передбачено 100 млн. грн., не здійснюються МінАП через відсутність механізмів.

Отже, є ризик, що народні депутати не врахують ці аргументи при голосуванні Закону про Державний бюджет на 2007 рік. Особливо, якщо зважити на те, що традиційне аграрне лобі у цьому складі парламенту відсутнє.

Тому учасники ринку пропонують:

1. Зберегти існуючий рівень дотацій шляхом продовження до 1 січня 2008 року “сільськогосподарських пільг” з ПДВ в частині, що стосується операцій з продажу молока, та запровадити механізм додаткових виплат з державного бюджету виробникам молока усіх категорій.

2. Доручити Міністерству аграрної політики України за період до 2008 року розробити та узгодити з Верховною Радою України загальнодержавну програму розвитку та підтримки виробництва молока та м’яса великої рогатої худоби.

У прес-конференції беруть участь

Василь Сільченко, народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин

Василь Бондаренко, голова Асоціації Укрмолпром

В’ячеслав Реков, керівник підприємства-переробника молока

Анатолій Бець, представник колективного господарства-здавача молока

Павло Влезько, голова сумської Громадської спілки здавачів молока з підсобних господарств, приватний здавач