Місцеві вибори - національна проблема

10 жовтня о 13:00 годині у приміщенні Інформаційного агентства УНІАН відбулася прес-конференція керівника виборчих проектів Громадянської мережі ОПОРА (Олександр Ломако), член Коордради Черкаського представництва (Сергій Варич) та регіональний координатор Мережі (Андрій Когут).

На прес-конференції було викладено ряд фактів та проаналізовано, чому чотири міста обласного значення в Україні залишися без голів. Крім того, ОПОРА представила план власних дій та описала заходи, які будуть вжито для запобігання повторення зриву виборів міських голів:

Відео дня

– контроль за виборчим процесом з боку незалежної громадської сили;

– ОПОРА буде проводити моніторинг перебігу виборчої кампанії в чотирьох містах України з подальшим оприлюдненням його результатів через ЗМІ;

– навчання та супровід роботи членів ДВК з подальшим моніторингом їх діяльності;

– мобілізаційна кампанія спрямована на підвищення явки виборців на дільниці в день голосування;

– моніторинг програмних обіцянок кандидатів;

– оперативна реакція на порушення (з боку влади, кандидатів, силових структур), інформування про це громадськість та ЗМІ.

Технологія зриву виборів у місті Черкаси

У Черкасах все почалося зі зняття з виборів лідера перегонів, діючого мера Анатолія Волошина та однойменного блоку до рад різних рівнів. Все відбулося за ніч до дня голосування 25 березня 2006 р. Рішення міською виборчою комісією було ухвалено ТВК на закритому засіданні без участі офіційних представників кандидата та блоку.

Дії ТВК пояснювалися ухвалою Соснівського районного суду, в якій рішення виконавчого комітету про надання пільгового проїзду студентам та учням м. Черкаси розцінювалося як підкуп А. Волошиним своїх виборців. В той же час, рішення міського виконавчого комітету було результатом виконання закладених у бюджеті міста статей, серед яких пільги студентам та учням. Бюджет було затверджено на сесії Черкаської міської ради ще у 2005р. З моменту зняття кандидата А.Волошина міська ТВК працювала без легітимного голови, заступника, та секретаря комісії: заступник та секретар за власним бажанням склали з себе повноваження; секретар комісії заявила про тиск, який чиниться на неї в зв‘язку з її роботою в ТВК; голову комісії було відкликано партійною організацією.

Рішення ТВК про зняття А. Волошина було поспіхом розмножено і через представників Блоку Юлії Тимошенко копії почали розвозитись по дільничним комісіям. В результаті таких дій офіційними спостерігачами  на дільницях міста були зафіксовані численні факти передачі розпоряджень ТВК невідомими особами, практично всі розпорядження не були підписані ні Головою, ні заступником, ні секретарем ТВК і часто, навіть, не мали печатки. Всупереч законодавству правки у бюлетені дільничні комісії вносили авторучками, а не спеціальними штампами як того вимагає закон та ще й в процесі голосування. На частині дільниць правки у бюлетені починали вноситись у перші половині дня 26 березня, в іншому випадку – у другій половині дня, а на частині дільниць за А.Волошина та його блок голосування тривало аж до закриття дільниць.

Згідно підрахунку результатів голосування по протоколах ДВК перемогу зі значним відривом здобув кандидат Валерій Пащенко. Але його радість була не довгою. За кілька днів після оголошення голосування ТВК прийняла рішення про зняття Валерія Пащенка з виборів, не зважаючи на той факт, що черкащани вже віддали йому у день виборів більшість своїх голосів. Ще одним цікавим фактом стало виявлення громадськими активістами мішків з проштампованими непогашеними бюлетенями в підвалі приміщення Соснівської районної ради. Тиждень активісти цілодобово блокували цей підвал після чого бюлетені винесли представники ТВК, які сказали, що нібито випадково там їх забули. Після цих подій ТВК за допомогою новообраної міської ради призначила повторні вибори на 18 червня і благополучно розпустилась.

До повторних виборів ТВК не допустила ні Анатолія Волошина, ні Валерія Пащенка, мотивуючи це тим, що вони були зняті з виборів за порушення. Новий фаворит «меріади» Сергій Одарич ще до виборів заявив про роботу у місті злочинного угрупування суддів, депутатів, та членів ТВК, що поставили собі за мету зрив виборів міського голови. 13 червня, Сергій Одарич був знятий з виборчих перегонів «у зв’язку зі скасуванням постанови про реєстрацію». Підставою для зняття стало твердження ТВК, що нібито висування від блоку політичних сил скасовує самовисування. Члени ТВК вважали, що Сергію Одаричу не вистачає 9 підписів виборців, зібраних на його підтримку. Хоча, тією ж міською ТВК було прийнято і зареєстровано 1994 підписи. Юрист кандидата не міг отримати постанову ТВК протягом 15-ти годин після зняття.

В ніч на 16 червня, близько 23 години Черкаська міська територіальна виборча комісія прийняла рішення №79 „Про скасування п.2 постанови №77 від 20 квітня 2006 року” — саме цим пунктом повторні вибори мера було призначено на 18 червня. Підстави для скасування виборів були визначені наступні: Черкаська міська рада не забезпечила у повному обсязі фінансування повторних виборів міського голови у відповідності до кошторису, що унеможливило дотримання календарного плану основних організаційних заходів з підготовки і проведення виборів, досі не сформовані деякі дільничні комісії, погано збереглися списки виборців. Усе це „порушує права суб’єктів виборчого процесу”, що у черговий раз може призвести до визнання виборів недійсними.

У зв’язку з цим міськтервиборчком прийняв рішення про відміну проведення повторних виборів, а дату „погодити з Черкаською міськрадою”.

Незалежні громадські спостерігачі відзначили, що Черкаська міська ТВК не мала повноважень для прийняття такого рішення, оскільки Закон «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» не дає комісіям цього рівня такого права. Визнання чергових виборів мера недійсними, вкрай повільна робота по засвоєнню коштів на проведення виборів, немотивоване зняття кандидатів з перегонів і, врешті, постанова міської ТВК про скасування повторних виборів, прийнята вночі з 15 на 16 червня дають підстави говорити про системні спроби залишити обласний центр без легітимного міського голови на тривалий період. Черкащани, які прийшли на виборчі дільниці 18 червня і побачили закриті двері були обурені як діями виборчих комісій, так і бездіяльністю представників влади, яка допустила це безладдя.

Проведена органами прокуратури Черкаської області перевірка встановила, що службові особи Черкаської міської територіальної виборчої комісії та Черкаського міськвиконкому, зловживаючи владою та службовим становищем, діючи умисно, в інтересах третіх осіб, з метою не проведення виборів міського голови м. Черкаси, належним чином не забезпечили фінансування підготовки та проведення виборів (з належних 827,9 тис. грн. профінансовано лише 57,5 тис. грн.). Цим завдано істотної шкоди громадським інтересам та інтересам держави.

У зв’язку з цим прокуратурою 16.06.2006 року порушено кримінальну справу щодо службових осіб Черкаської міської ТВК та Черкаського міськвиконкому за фактом зловживання ними владою та службовим становищем під час організації по проведенню повторних виборів міського голови м. Черкаси за ознаками злочину, передбаченого ст. 364 ч.1 КК України.

Чергові «Повторні вибори» міського голови м. Черкаси призначені вже на 5 листопада.

Далі буде…

Чому в Кіровограді відбудуться перевибори?

Рік 2004-й. 100-ий округ. Округ, в якому влада не хотіла віддавати місто помаранчевим. В один ряд з виступами сумських студентів, майданом можна поставити 100 округ у Кіровограді.

Рік 2006-й. Після зміни влади на вищому рівні, у Кіровограді були всі перспективи зробити подібне на місцевих виборах. 60% місць в органах місцевого самоврядування отримала політична сила БЮТ. Всі пропрезидентські політичні сили вирішили об’єднатися і привести до влади одного помаранчевого кандидата. Здобувши найбільшу підтримку на всіх рівнях (в міській, районній раді), кандидат на посаду мера Кіровограда, лідер Обласної організації БЮТ Кальченко Валерій Михайлович був внесений у прохідну частину списку БЮТ до Верховної Ради (№28).

Після обрання його народним депутатом України, між кріслом мера та Верховною Радою було обрано останнє. Кальченко повідомив ЦВК про своє рішення, але міська рада не проголосувала за відставку  і по сьогоднішній день Валерій Михайлович залишається сумісником. Частина жителів територіальної громади міста Кіровограда вважають Кальченка зрадником та не розуміють, чому йдучи у прохідному списку БЮТ, він балотувався на мера.

Сьогодні триває процес реєстрації кандидатів на голову міста Кіровограда. Серед них зустрічається багато старих прізвищ. Переможець стане відомим 27-28 листопада.

Вибори міського голови у Чернігові

26 березня на виборах Чернігівського міського голови переміг представник СПУ Микола Рудьковський. Прийнявши присягу 13 квітня 2006 року, він пропрацював на посаді міського голови 34 дні, а потім обрав крісло народного депутата (зараз – Кабінет міністрів).

Микола Миколайович привів до влади в Чернігові команду, яка боролася за це більше 8-ми років. Відразу після того, як він написав заяву про складення повноважень міського голови, відповідаючи на запитання про майбутні вибори він сказав, що про них можна буде „тільки почати говорити не раніше травня 2007”.

Оголошення Верховною Радою на 26 листопада позачергових виборів в Чернігові стало неочікуваним. Про це свідчить те, що за тривалий період, який минув після старту виборів, лише один з кандидатів розпочав повноцінну кампанію. Зараз однозначно можна сказати, що місто не „живе виборами”.

Соціологічні дослідження, які проводила ОПОРА в Чернігові відразу після призначення виборів засвідчили, що міська громада в достатній мірі не проінформована про майбутні вибори міського голови. Також, воно засвідчило про низьку обізнаність громадян про кандидатів.

26 вересня, під час круглого столу „Чернігівщина після виборів”,  проведеного з ініціативи ОПОРИ, прозвучали думки про можливий зрив виборів 26 листопада. В цьому зацікавлена Соціалістична партія, яка має повну владу в місті. За словами колишнього голови окружної комісії на цих виборах просто не будуть сформовані дільничні комісії.

В місті працює територіальна комісія, але з її складу вже вийшло чотири особи (з 15 осіб лишилося 11). Згідно з повідомлень у місцевих ЗМІ, на голову територіальної комісії кілька тижнів тому було здійснено напад, а членам ТВК пропонують великі гроші, щоб вони відмовилися від роботи в комісії.

Станом на 9 жовтня заяви на посаду міського голови написали 20 осіб (одного з них зареєстрували). Термін подачі заяв триватиме до 16 жовтня і місцеві аналітики прогнозують, що їх може бути до 50-ти.

Основними претендентами за посаду міського голови будуть колишній міський голова О. Соколов, М. Звєрєв, В. Тандура, С. Кнуренко, О. Шульга, В. Мельничук та можливо інші.