Активісти громадської мережі ОПОРА заявляють, що нові вибори мерів у Чернігові, Полтаві, Черкасах та Кіровограді можуть бути зірвані.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили координатори Громадянської мережі ОПОРА у Чернігові Олександр ЛОМАКО, у Черкасах Сергій ВАРИЧ та у Кіровограді Олександр ЦИЦЕНКО.

Зокрема, О.ЛОМАКО нагадав, що вибори мера в Черкасах заплановані на 5 листопада, а в Чернігові, Полтаві та Кіровограді на 26 листопада.

Відео дня

“Певні тенденції непрозорості, загроз зриву та можливого не усвідомленого вибору виборців, невисока явка є спільними для всіх цих міст”, - наголосив О.ЛОМАКО.

За його словами, ОПОРА здійснюватиме контроль за виборчим процесом у всіх чотирьох містах .

О.ЛОМАКО підкреслив, що в Чернігові, Черкасах буде “глобальний” моніторинг, а в Полтаві та Кіровограді в “загальних рисах”.

Він запевнив, що основна фаза виборчих перегонів в цих містах буде під контролем ОПОРИ. Передбачається інформування центральних ЗМІ про хід виборчих процесів.

Він зауважив, що для запобігання зриву виборів ОПОРА вживатиме конкретні кроки: контроль за виборчим процесом з боку незалежної громадської сили; навчання та супровід роботи членів ДВК з подальшим моніторингом їх діяльності; мобілізаційна кампанія спрямована на підвищення явки виборців на дільниці в день голосування; моніторинг програмних обіцянок кандидатів; оперативна реакція на порушення з боку влади, кандидатів, силових структур та інформування про це громадськість і ЗМІ.

О.ЛОМАКО також повідомив, що у день виборів в цих містах працюватимуть незалежні громадські прес-центри, де зможуть виступити кандидати, моніторингові групи та представники місцевої влади.

Як повідомляв УНІАН, 6 вересня Черкаська міська територіальна виборча комісія призначила повторні вибори міського голови Черкас на 5 листопада. 14 вересня Верховна Рада призначила на 26 листопада позачергові вибори міських голів Кіровограда, Полтави та Чернігова.

Позачергові вибори мерів цих міст будуть проведені у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Чернігівського міського голови Миколи РУДЬКОВСЬКОГО, Полтавського міського голови Анатолія КУКОБИ та Кіровоградського міського голови Валерія КАЛЬЧЕНКА, які вирішили працювати у Верховній Раді.