Експерти українського фондового ринку вітають рішення Господарського суду м. Києва від 9 жовтня, який визнав недійсною додаткову емісію на ВАТ «Запоріжсталь».

Як заявив на спільній прес-конференції ряду інвестиційних компаній в УНІАН генеральний директор Concorde Capital Ігор МАЗЕПА, дане рішення спрямоване на захист інтересів міноритарних акціонерів, підвищить довіру інвесторів до українських емітентів.

«Фактично, сьогодні в Україні лише зароджується корпоративна культура, тому значення даного судового рішення, спрямованого на дотримання її норм, важко переоцінити», - зазначив гендиректор Concorde Capital.

Відео дня

Як повідомив на прес-конференції директор фондової компанії «Драгон Капітал» Дмитро ТАРАБАКІН, його компанія також оскаржила в суді законність проведення додаткової емісії на «Запоріжсталі», проте у зв`язку з рішенням Господарського суду від 9 жовтня вирішила об`єднати свої зусилля з іншими інвесткомпаніями, зокрема з «Ренесанс Капітал Україна», з доведення даного рішення до виконання. «Поки що розгляд нашого позову не має сенсу, оскільки вже є рішення за позовом «Ренесанс Капітал», - сказав Д.ТАРАБАКІН.

Голова ТОВ «Ренесанс Капітал Україна» Григорій ГУРТОВИЙ зазначив, що, незважаючи на те, що міноритарні акціонери «Запоріжсталі» налаштовані на діалог, мажоритарні акціонери Запоріжсталі» поки що не зробили жодного кроку, який би дозволив сторонам дійти мирової угоди. При цьому, за його словами, міноритарні акціонери зацікавлені в розвитку «Запоріжсталі» як прибуткового і перспективного підприємства. Як зазначив Г.ГУРТОВИЙ, реальна ринкова оцінка активів підприємства, за умови розв’язання корпоративного конфлікту, дозволяє говорити про можливий дво- або трикратного збільшенні ціни акцій цього емітента.

Представники інвестиційних компаній також заявили про намір звернутися до губернатора Запорізької області з проханням, по можливості, посприяти правовому розв’язанню конфліктної ситуації навколо проведення додаткової емісії на «Запоріжсталі».

Як повідомляв УНІАН, Господарський суд м. Києва 9 жовтня визнав недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ «Запоріжсталь» від 7 липня 2006 року про приєднання до ВАТ п`яти товариств з обмеженою відповідальністю, таким чином визнавши недійсним проведення додаткової емісії на цьому підприємстві. Дана постанова була винесена за результатами розгляду в суді позову компанії «Ренесанс Сек`юрітіз Лімітед», яка входить до інвестиційної групи «Ренесанс Капітал». Суд ухвалив дане рішення, грунтуючись на фактах порушення прав міноритарних акціонерів при проведенні додаткової емісії, а також у зв`язку з не наданням повної і об`єктивної інформації про підприємства, які приєднувалися до ВАТ «Запоріжсталь».

Довідка УНІАН. Акціонери ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» на зборах 7 червня 2006 року ухвалили рішення збільшити статутний фонд ВАТ «Запоріжсталь» на 450 млн. грн. - до 660,92 млн. грн. шляхом додаткової емісії акцій, тобто за допомогою випуску 1,8 млрд. простих іменних акцій номіналом 0,25 гривні.

На підприємстві пояснюють ухвалення цього рішення включенням до складу ВАТ «Запоріжсталь» товариств з обмеженою відповідальністю - «Торговий дім Запоріжсталь», «Торговий дім вогнетривів», «Центросталь», виробничо-торгового підприємства «Запоріжсталь-Інвест-Торгпром» і зареєстрованого в Києві ТОВ «СТІЛ ТРЕК». Планувалося, що передплати на акції додаткової емісії не буде: акції мали обмінюватися на частки в статутних фондах приєднуваних компаній.

ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь» ім. Орджонікідзе» - одне з найбільших в Україні металургійних підприємств з повним металургійним циклом. Виробляє гарячекатаний і холоднокатаний листовий прокат завтовшки 0,5-7,0 мм із вуглецевих, низьколегованих, легованих і неіржавіючих сталей.

2005 рік комбінат закінчив із чистим прибутком 763,777 млн. грн., збільшивши чистий дохід на 12,7%, або на 905,398 млн. грн. - до 8 млрд. 050,142 млн. грн.

На даний час близько 45% акцій ВАТ «Запоріжсталь» контролюються холдингом Midland Resources Holding Ltd, українській компанії «Захід-резерв» належать близько 28,5% акцій.