Майже половина (47,1%) українців, вибираючи один із трьох можливих шляхів розвитку України, віддає перевагу інтеграції з Росією і країнами СНД.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати опитування Центру соціальних досліджень «Софія», представлені сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Водночас близько чверті (24,2%) респондентів вважають, що Україні слід спиратися тільки на власні ресурси і зміцнювати незалежність. І лише 20,5% опитаних віддає перевагу інтеграції України із західними країнами.

Відео дня

Експерти зазначають, що в масовій свідомості склалося диференційоване уявлення про «Захід». Як партнер для співпраці приваблює, в основному, Європа (ЄС), і набагато менше – США. Ця обставина частково пояснює відмінності у ставленні українських громадян до перспектив європейської інтеграції і північноатлантичної.

Так, більше половини (55,8%) опитаних у тій чи іншій ступені схвалюють курс на інтеграцію до ЄС. Проте економічне співробітництво з Росією приваблює ще більше симпатиків. У цілому, більше ніж дві третини (68,6%) опитаних у тій чи іншій ступені позитивно ставляться до участі України в створенні ЄЕП з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

З переліку можливих варіантів військово-політичної співпраці найбільше число опитаних (30,8%) віддають перевагу нейтралітету, вважаючи, що Україна повинна бути позаблоковою країною, і не вступати у військово-політичні союзи. На підтримку ідеї створення нової системи європейської безпеки за участю Росії і України, але без США, висловилося 12,2% респондентів.

Оцінюючи своєчасність вступу України до НАТО, тільки 10,3% опитаних вказали, що це зробити «обов`язково потрібно, і якнайскоріше». Водночас майже половина (44,8%) респондентів вважає, що цього робити “не потрібно за будь-яких обставин”. Решта опитаних у різних формулюваннях схиляється до думки, що на даний момент такий крок невчасний.

Опитування проводилося з 9 по 17 вересня 2006 р. Усього було опитано 2010 респондентів віком старше 18 років. Вибіркова сукупність – багатоступенева випадкова, на останньому етапі – квотна. Вибірка репрезентативна за основними соціально-демографічними ознаками (стать, вік, тип населеного пункту і регіон мешкання). Метод проведення опитування – стандартизоване інтерв`ю «лицем до лиця» за місцем проживання респондента (вдома). Опитування проводилося в усіх областях України, АР Крим, Києві і Севастополі (у 128 населених пунктах). Статистична погрішність вибірки не перевищує 2,2%.