Асоціація «Газові трейдери України» вважає, що в майбутньому купувати газ у головного постачальника газу до України – компанії «РосУкрЕнерго» - має не тільки СП «Укргаз-Енерго». Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив президент асоціації Роман СТОРОЖЕВ.

За його словами, члени асоціації переконані, що «для того, щоб ефективно подолати існуючі на сьогодні проблеми в газовому секторі України, що стоять особливо гостро напередодні опалювального сезону, нам необхідно провести загальну оптимізацію тарифної політики, яка б впровадила ринковий механізм у цій сфері і створила б конкурентне середовище». «Тільки вільний ринок з великою кількістю гравців здатний гнучко реагувати на виникаючі труднощі, вирішувати проблеми опалювального сезону і встановлювати оптимальний баланс між попитом і пропозицією на природний газ», - заявив він.

Р.СТОРОЖЕВ заявив, що тоді уряду не доведеться встановлювати граничний рівень реалізації газу, як він це робить зараз, оскільки внутрішня конкуренція на ринку сама визначить ціну. При боротьбі постачальників за кінцевого споживача ціна газу суттєво знизиться, відзначив він.

Відео дня

У зв`язку з цим експерт сказав, що Асоціація хотіла б дізнатися у уряду, чи залишиться «Укргаз-Енерго» єдиним постачальником газу, що належить «РосУкрЕнерго», чи з`являться нові гравці? Також Асоціацію цікавить, чи будуть усі 55 млрд. куб м газу, задекларовані на 2007 р., іти через «Укргаз-Енерго»?

Крім того, Р.СТОРОЖЕВ торкнувся теми комунальних тарифів. На його думку, подолання депутатами вето Президента на закон про підвищення цих тарифів «є виключно популістським рішенням, відірваним від умов загальносвітового зростання цін на енергоносії». У даному питанні, вважає він, дискусія має вестися не про те, «підвищувати чи не підвищувати», а про те, як захистити від цього найуразливіших споживачів. Тобто, повинні вирішуватися питання поліпшення політики дотацій і пільг. Тарифи на тепло повинні бути економічно обгрунтованими, крім того, має існувати прозорий механізм їх створення.

«Коли ми чітко бачитимемо скільки коштує газу, скільки коштує собівартість виробництва тепла, а скільки торгова націнка, тоді самі відпадуть питання ажіотажу навколо цін, бізнес розвиватиметься стабільно без тіньових схем», - відзначив Р.СТОРОЖЕВ.

Довідка УНІАН. 2 лютого ц.р. НАК «Нафтогаз України» і «РосУкрЕнерго» створили спільне підприємство ЗАТ «Укргаз-Енерго» для поставок газу до України. Створення цього СП передбачала домовленість від 4 січня 2006 року між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» про поставки російського газу до України.

ЗАТ «Укргаз-Енерго» і компанія «РосУкрЕнерго» підписали 5-річний контракт про поставки середньоазіатського і російського природного газу до України за ціною 95 дол. за тисячу кубометрів.

Згідно з домовленостями між компанією «РосУкрЕнерго» і «Газпромом», ціна на газ для споживачів України до кінця 2006 року не зміниться і становитиме 95 дол. за 1000 куб м. Остаточне оформлення контрактів в частині ціни газу на 2007-2009 рр. буде завершено до кінця поточного року.