Представники інвесторів «Еліта-Центр» мають намір у суді оскаржувати рішення Київської міської ради про надання житла найбільш малозабезпеченим інвесторам. Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН повідомила представник потерпілих інвесторів «Еліта-Центр» Наталія ЛІЧ.

За її словами, «термін «малозабезпечений» є некоректним і не відповідає законодавчим нормам».

У свою чергу, інвестор «Еліта-Центр» Сергій ЦИБЕНКО заявив, що «переважна більшість обманутих інвесторів негативно сприйняли це рішення Київради. Нас уже вкотре прагнуть поділити на групи найбільш знедолених чи менш знедолених. У даній ситуації це просто безглуздя», - вважає С.ЦИБЕНКО.

Відео дня

Він заявив, що обмануті інвестори «Еліта-Центр» вимагають комплексного підходу до вирішення своєї проблеми, яке б задовольнило всіх без винятку потерпілих.

«Ми стверджуємо, що існують реальні варіанти вирішення нашої проблеми, і вони були запропоновані київським властям нашими фахівцями з числа обдурених інвесторів. Ми не хочемо влазити ні в які бюджетні гроші і соціальні програми. Наша пропозиція полягає у використанні земельних ділянок, 9-11 ділянок належать юридичним особам, що входили до групи компаній «Еліта-Центр», ще близько 19 ділянок під будівництво житла для постраждалих інвесторів виділено рішенням Київради», - сказав С.ЦИБЕНКО.

За його словами, необхідно на конкурсній основі залучити будівельні компанії, які займуться будівництвом житла на цих ділянках. «Запропонована нами схема припускає, що на один будинок для обдурених інвесторів припадатиме два компенсаційні, за рахунок будівництва яких і продажу в них квартир компанія-забудовник зможе покрити свої витрати. Крім того, певний відсоток квартир може піти на реалізацію соціальних програм міста», - пояснив С.ЦИБЕНКО.

Він також повідомив, що існують і так звані резервні кошти. «Це гроші, які обдурені інвестори не доплатили за свої квартири, в деяких випадках це 30% від вартості квартири, в інших 70%. Ці гроші можна направити на розробку проектної документації і початковий етап будівництва», - заявив С.ЦИБЕНКО.

За словами Н.ЛІЧ, «до сьогоднішнього дня Київська міськадміністрація не спромоглася провести розрахунки і зібрати дані про те, скільки ж усього має бути збудовано квадратних метрів житла для інвесторів «Еліта-Центр», скільки з них було сплачено інвесторами і скільки підлягають додатковій оплаті», - зазначила представник інвесторів.

Згідно з інформацією ЗМІ, 28 вересня Київрада прийняла рішення «Про заходи щодо вирішенням житлових проблем громадян, які постраждали від діяльності групи інвестиційно-будівельних компаній «Еліта-Центр».

Депутати визначили пріоритетним забезпечення житлом найбільш малозабезпечених громадян, які взагалі залишилися без житла. Житло надаватиметься інвесторами, які залучаються до будівництва житлових будинків на земельних ділянках «Київського інвестиційного агентства».

Інвесторам, які постраждали від діяльності групи інвестиційно-будівельних компаній «Еліта-Центр», депутати порекомендували скласти список найбільш малозабезпечених громадян, які залишилися без житла, і надати його до КМДА.

Як повідомляв УНІАН, на 10 жовтня КМДА запланувала проведення конкурсу інвесторів, які будуватимуть житло для потерпілих в афері «Еліта-Центр». За інформацією заступника голови КМДА Дениса БАССА, вже визначено шість земельних ділянок. Підписана також угода з «Київським інвестиційним агентством», яке виступає як замовник, і одержані передпроектні розробки.

«Ми таким чином впритул підійшли до конкурсу інвесторів, який орієнтовно відбудеться 10 жовтня. Будівельних компаній у Києві вистачає. І на громадських слуханнях у столичній мерії найсерйозніші з них уже висловили готовність стати партнерами команди Леоніда Михайловича у вирішенні проблеми обдурених «Еліта-Центром», - сказав Д.БАСС.

Він повідомив, що визначатимуть переможців конкурсу інвесторів-забудовників на всі шість об`єктів не тільки кращі фахівці, призначені в комісію столичною держадміністрацією, а й представники інвесторів «Еліта-Центр».

Столичні власті також склали свої списки потерпілих від афери «Еліта-Центр», які налічують 1 тис. 220 чол.

«Працівники Міністерства внутрішніх справ Україні досі не надали нам навіть списків тих, хто справді постраждав від афери «Еліта-Центр». Хоча столичні власті не раз зверталися туди з цього питання, відповіді по суті ми так і не одержали. Усе покрито завісою таємниці слідства. А тому нам довелося самим організувати загальні збори, на які запросили через засоби масової інформації всіх постраждалих з документами, що були в них: паспортами, довідками від МВС, ухвалами слідчих. Тепер маємо список зареєстрованих таким чином», - сказав голова робочої групи міськдержадміністрації з проблем обманутих, заступник голови КМДА Віталій ЖУРАВСЬКИЙ.

Довідка УНІАН. Внаслідок будівельної афери «Еліта-Центр» у Києві постраждали понад 1,5 тис. чоловік. За даними міліції, ця компанія укладала з громадянами договори про пайову участь у будівництві будинків у різних районах Києва, проте будівництво за цими адресами не велося. Досудове слідство встановило факти подвійного і потрійного оформлення договорів на одні й ті ж квартири. Загальну суму коштів, які були одержані шахраями, міліція оцінює в 400 млн. грн.