Заяви чиновників міністерства охорони здоров`я про збільшення в 2007 році обсягу фінансування проблеми профілактики і лікування ВІЛ/СНІД до 125 мільйонів гривень є декларативними.

Про це заявив представник Міжнародного добродійного фонду «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні» Павло СКАЛА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Проект бюджету на 2007 рік, який зареєстрований і прийнятий до розгляду у Верховній Раді, передбачає фінансування заходів щодо профілактики і лікування ВІЛ/СНІД в обсягу 30 мільйонів гривень. Це в 4 рази менше від обсягу, задекларованого раніше», - сказав П.СКАЛА.

Відео дня

Експерт вважає, що проект бюджету на 2007 рік «свідчить про розуміння державними чиновниками масштабів проблеми». «За даними Глобальної доповіді ООН, в Україні може налічуватися близько 450 тисяч ВІЛ-інфікованих. Це в 5 разів більше, ніж кількість офіційно зареєстрованих хворих», - додав він.

«Я звертаюся до уряду і депутатів - доки в проект бюджету можна вносити зміни, держава повинна звернути на це увагу, щоб не допустити того, щоб в Україні ситуація з розповсюдженням ВІЛ/СНІД досягла рівня Африки, де 30% населення країни є ВІЛ-позитивними», - наголосив П.СКАЛА.

Представник Міжнародного альянсу з питань ВІЛ/СНІД прогнозує адекватне діям українського уряду ставлення міжнародних донорів, що фінансують профілактику і лікування ВІЛ/СНІД. “Як, наприклад, можна розраховувати на відновлення фінансування програми з боку Світового банку, якщо, зберігаючи національні витрати на рівні попередніх років, уряд занижує масштаби проблеми?», - пояснив він.