Печерський районний суд Києва 20 вересня задовольнив позовну заяву колишнього голови Федерації профспілок України Олександра СТОЯНА до народного депутата з фракції БЮТ Михайла ВОЛИНЦЯ, який звинуватив його у привласненні 3,8 млрд. доларів, що належали ФПУ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив О.СТОЯН.

За його словами, зазначена інформація була поширена М.ВОЛИНЦЕМ 18 жовтня 2005 року в прямому ефірі Радіо Свобода. Зокрема, як зазначається у витязі позовної скарги на адресу М.ВОЛИНЦЯ, останній звинувачував О.СТОЯНА в тому, що «власність (профспілкова) оцінюється на 3,8 млрд. доларів, їх «хапанув пан СТОЯН зі своїм оточенням»… «Також він мав стосунки з Генпрокуратурою, зі слідчими, особливо у зв’язку з розпродаванням майна і його розкраданням»; «В листопаді місяці (мається на увазі 2004 рік – УНІАН) під час Помаранчевої революції на прохання ЯНУКОВИЧА СТОЯН звернувся з вимогою до Президента КУЧМИ вжити негайних рішучих заходів проти учасників мирної демонстрації, які приймали участь у Помаранчевій революції. Мова в той час точилася про застосування зброї проти учасників акції протесту…».

Відео дня

Таким чином, суд, вивчивши матеріали справи, зобов’язав М.ВОЛИНЦЯ в місячний термін після набрання судовим рішенням законної сили спростувати зазначену інформацію, яка визнана судом недостовірною, а також стягнути з відповідача на користь позивача в рахунок відшкодування моральної шкоди 5 копійок та сплачене відповідачем при подачі позову державне мито в розмірі 17 грн.

Пояснюючи свої позовні вимоги, О.СТОЯН зазначив, що 5 копійок є підтвердженням того, що заява М.ВОЛИНЦЯ «не варта ламаного п’ятака».

Говорячи про нинішню ситуацію з майном профспілок, О.СТОЯН зауважив, що за наявною у нього інформацією, протягом 2005-2006 рр. Федерація профспілок реалізувала 34 об’єкти на суму понад 8 млн. грн. Крім того, за словами О.СТОЯНА, на сьогодні до продажу готується ще 29 об’єктів вартістю близько 32 млн. грн. У контексті зазначеного О.СТОЯН зауважив, що за останні два роки 50% коштів, отриманих ФПУ від продажу об’єктів, що їй належали, пішли на утримання апарату федерації. О.СТОЯН зауважив, що ФПУ не має права одноголосно відчужувати та продавати майно, оскільки воно належить державі.

Відповідаючи на запитання, чи має він інформацію, що М.ВОЛИНЕЦЬ подав апеляційну скаргу на це судове рішення, О.СТОЯН відповів негативно, додавши, якщо буде апеляційний суд – будемо йти далі.

Довідка УНІАН. О.СТОЯН очолював Федерацію профспілок України з листопада 1992 р. по січень 2005 р. Нині він є народним депутатом України і входить до фракції Партії регіонів.

М.ВОЛИНЕЦЬ - голова Незалежної профспілки гірників України з 1995 р. і голова Конфедерації вільних профспілок України з 1997 р.