Підприємству “Харківські теплові мережі” через великі борги за спожитий газ можуть припинити газопостачання вже цього тижня.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації, про це заявив у четвер на прес-конференції у Харкові заступник генерального директора НАК “Нафтогаз України” Іван ВАРГА.

Прес-конференція була проведена за підсумками спільного засідання представників НАК “Нафтогаз України”, керівників місцевої влади та підприємств газоенергетичного комплексу і підприємств теплокомуненергетики. Головним питанням на засіданні був розгляд заборгованості КП “Харківські теплові мережі” за споживаний газ.

Відео дня

За інформацією І.ВАРГИ, сьогодні заборгованість вітчизняних підприємств перед “Нафтогазом України” перевищує півмільярда гривень. Причому 60% заборгованості споживачів газу перед національною компанією припадає на Донецьку, Дніпропетровську та Харківську області. Сума боргу “Харківських теплових мереж” становить близько 119 млн. грн.

І.ВАРГА також повідомив, що з 1 липня міські тепломережі споживають газ без затвердженого ліміту і на бездоговірній основі. Фактично використовується газ, призначений іншому споживачу. На думку фахівця, це може призвести до проблем у роботі інших підприємств-споживачів газу, а то й до їхньої зупинки. Крім того, не виключені позаштатні ситуації в газотранспортних мережах.

У свою чергу перший заступник міського голови Олександр КРИВЦОВ заявив, що у разі припинення подачі газу тепломережам влада Харкова відповість адекватними заходами. Він дав зрозуміти, що на умовах “Нафтогазу України” заборгованість за газ комунальне підприємство погашати не буде. Позицію міської влади О.КРИВЦОВ пояснив тим, що згідно з законом, якщо державні структури підвищують ціни на свою продукцію (у даному випадку НКРЕ затвердило підвищення ціни на природний газ - УНІАН), то держава й повинна їх компенсувати.

У відповідь І.ВАРГА припустив, що Олексія МІЛЛЕРА (керівника російського ”Газпрому” - основного постачальника природного газу в Україну) ці доводи не переконають. Якщо НАК не розраховуватиметься з “Газпромом” - від газу відключать всю Україну, сказав він.

І.ВАРГА заявив, що дії “Нафтогазу України” будуть спрямовані на те, щоб відключити підприємство “Харківські теплові мережі” від споживання газу. Орієнтовний термін - протягом тижня.