Ряд громадських організацій заявляють, що на території Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили” ведуться “несанкціоновані розкопки на замовення невідомих організацій з Польщі”. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій на прес-конференції в УНІАН.

Заява підписана головою Всеукраїнського товариства “Просвіта” Павлом МОВЧАНОМ, головою правління Товариства “Україна-Світ” Іваном ДРАЧЕМ, головою Кивської міської організації Товариства “Меморіал” ім. Стуса Романом КРУЦИКОМ, головою Київської організації Спілки письменників України Анатолієм ПОГРІБНИМ, головою наукового відділу Київської міської організації Товариства “Меморіал” імені В.Стуса Володимиром СЕРГІЙЧУКОМ.

Автори заяви вважають, що державні органи мали б втрутитися в ситуацію, оскільки може виникнути “міждержавний конфлікт”. В заяві зазначається, що уникнути цього можна було б, якщо б українську сторону на державному рівні представляв Інститут національної памяті, “який би мав не допустити протиправних дій на території Національного заповідника та спрямувати розкопки у правове поле законодаства України”.

Відео дня

В заяві також зазначається, що в Україні відбувається “нищення історичної памяті українського народу”. В документі сказано, що в проекті Державного бюджету на 2007 рік, не передбачено фінансування на спорудження меморіального комплексу жертвам голодомору 1932-1933 років.

Крім того, в заяві говориться про те, що також “припинено державну підтримку музейної експозиції “Забуттю не підлягає” (про комуністичні злочини 1917-1991 року) при Київському товаристві “Меморіал”, яка щороку безкоштовно обслуговує понад 10 тисяч тисяч студентів та школярів.

Один з підписантів заяви Р.КРУЦИК на прес-конференції зазначив, що “відбувається нищення” шляхом недофінансування Українського Інституту національної пам’яті. Він зазначив, що з 15 млн. гривень, які необхідні для повноцінної роботи цього інституту, в проекті бюджету передбачені тільки 2 мільйони.

У свою чергу голова Всеукраїнського товариства “Просвіта” Павло МОВЧАН сказав, що недоречним є рішення уряду щодо перепідпорядкування його Держкомархіву, що фактично призвело до ліквідації його статусу як розпорядника бюджетних коштів.

В заяві також зазначається, що “спеціальне, чи то необдумане нищення урядової інституції, яка започаткована Указом Президента України та затверджена постановою попереднього уряду, наштовхує на серйозні висновки з приводу подальшого формування державної політики щодо проблем збереження національної пам’яті”.